bdf.brcko@gmail.com

Služen parastos porodici Isailović iz Brčkog

Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Brčko distrikta iz reda srpskog naroda, boračkih udruženja, te srpskih političkih partija iz Brčkog položili su danas vijence i odali počast u centru grada na mjestu gdje je 1994. godine smrtno stradala porodica Isailović.

Od posljedica ranjavanja granatom na današnji dan prije 28 godina stradala je dvadesetsedmogodišnja Svjetlana Isailović koja je bila u osmom mjesecu trudnoće, njena kćerka Božana i svekar Božo Isailović, a od tuge zbog gubitka ubrzo je preminuo i Svjetlanin muž Kojo (31).

Vijenac na mjestu stradanja porodice Isailović položio je predsjednik Skupštine Brčko distrikta  Siniša Milić koji je istakao da je ovo jedan tragičan događaj koji pokazuje svu besmisao proteklog rata u BiH.

„Činjenica je da ovaj zločin nikada nije procesuiran. Slušali smo u proteklom periodu različita obrazloženja pravosudnih institucija kada su govorili o tome zašto se ne podižu optužnice i neosuđuju oni koji su osumnjičeni za ratne zločine, za nešto što je bio legitiman vojni cilj. Da li dijete, starac ili trudnica odnosno čitava porodica Isailović može biti legitimna vojna meta“, rekao je Milić.

Milić kaže da jedino preostaje da se svake godine prisjetimo ovog zločina, ne da bi hranili mržnju, kako je rekao, nego da bi se ukazalo šta sve može biti posledica mržnje.

Tragična smrt Isailovića, kao i drugih civila ubijenih  tokom rata u neselektivnom granatiranju Brčkog, 28 godina posle nije ni predmet istrage, kaže prijatelj ove porodice ratni načelnik Vojnog odsjeka Brčkog, Obren Marković.

„Cilj granatiranja je bio da se tog dana uništi rukovodstvo Republike Srpske jer se u tom trenutku u brčanskom Domu kulture održavala sjednica Skupštine RS,“ rekao je Marković.

Prijatelj nastradale porodice, brčanski advokat Milenko Marjanović kaže da se radi o ratnom zločinu nad civilnim stanovništvom i djecom i mi ukazujemo nadležnim organima vlasti da se trebaju preuzeti ono na čemu Zakon i Ustav insistiraju.

Marjanović je zaključio kako je očigledno da su apeli i traženje da se ovaj slučaj procesuira uzaludni.

Koordinator Udruženja porodica nestalih boraca Vojske Republike Srpske  Brčko Ljubinka Živanović zatražila je od nadležnih da se mjesto stradanja porodice Isailović adekvatno obilježi spomen-pločom.

Današnji parastos porodici Isailović održan je u  organizaciji Udruženja porodica poginulih boraca Republike Srpske u Brčkom čiji predstavnici će danas zapaliti svijeće i prisustvovati i parastosu porodici Isailović na mjesnom groblju u selu Mrtvica gdje su tragično nastradali i sahranjeni.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno