bdf.brcko@gmail.com

U Brčko Distriktu obilježen Dan pobjede nad fašizmom

Povodom obilježavanja 77 godina od pobjede nad fašizmom 9. maja danas su na Spomen partizanskoj kosturnici u Brčkom vijence položili gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić i predsjednik Skupštine Siniša Milić. Organizator obilježavanja Dana pobjede nad fašizom tradicionalno je Savez udruženja boraca NOR-a 1941-45 Brčko.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić je kazao da je današnji Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope jedan od najvažnijih datuma u novijoj istoriji na prostorima i bivše Jugoslavije i čovječanstva. On je napomenuo da se u Brčko distriktu Dan pobjede nad fašizmom još nije našao među zvaničnim praznicima, ali i iskazao nadu da bi u narednom periodu uz dogovor svih političkioh aktera ovaj datum trebalo i ozakoniti, kako bi se i na taj način odala počast i onima koji su stradali u borbi za slobodu, te obilježili ovaj datum koji je itekako važan.

„Ovo je bila prilika da se još jednom podsjetimo na značajan doprinos koji su pobjedi nad fašizmom dali Titovi partizani, ali i da podsjetimo na žrtve koje su date u borbama i prilikom oslobađanja Brčkog, gdje je živote položilo 438 pripadnika partizanskih jedinica“, rekao je predsjednik SUBNOR-a Brčko Janko Vuković.

On je kazao da je uz 7. april Dan oslobođenja Brčkog, ovo jedan od dva najvažnija datuma u antifašističkoj brčanskoj istoriji. Vuković je napomenuo da uprkos činjenici da je jedan broj mlađih uključen u SUNBOR Brčko, mladi, ipak, u velikom broju odlaze sa ovih prostora iz ekonomskih, ali i sigurnosnih razloga.

Vijence na Partizansko spomen-obilježju u Brčkom položilo je nekoliko delegacija iz javnog i političkog života Brčko distrikta, uz prisustvo, više nego skromnog broja građana.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno