bdf.brcko@gmail.com

UPOZORENJE IZ BEOGRADA: „Ako smo za uvođenje sankcija, to onda znači i drugačiji pogled na Republiku Srpsku i Milorada Dodika…”

“Nimalo me ne čudi što Evopska unija polagano gubi strpljenje sa sa Srbijom, jer mi već trideset godina tumaramo u spoljnoj politici. Sada sa ukrajinskom krizom to naše spoljno-političko lutanje kulminiralo je i normalno je da iz EU poručuju – ljudi odlučite se”, kaže za Danas Zoran Vuletić, predsjednik Građanskog demokratskog foruma, komentarišući izjavu Miroslava Lajčaka da EU gubi strpljenje za probleme Zapadnog Balkana.

Vuletić ocjenjuje da je poruka koju je Srbija dobila od Lajčaka zapravo upućena političkom establišmentu, prije svega Aleksandru Vučiću, ali ništa manje i opoziciji koja je sada ušla u parlament. Kaže da se od njih prije svega očekuje da kažu šta žele od Srbije, šta misle o agresiji Rusije na Ukrajinu i da daju precizne odgovore da li su za uvođenje sankcija Rusiji.

“Ako smo za uvođenje sankcija to mora biti izraz evropske politike i to podrazumeva nov prilaz rešavanju kosovskog pitanja do kraja. To onda znači i drugačiji pogled na Republiku Srpsku i Milorada Dodika. Drugačiji pogled na Crnu Goru koja ne sme da se posmatra kao 27 izborna jedinica i da se konačno prizna da je to nezavisna država. Nažalost, Srbija se trideset godina suočava sa različitim problemima u regionu i da bi krenula dalje mora najpre da reši te probleme”, objašnjava Vuletić.

On kaže da ako neko misli da Evropa ne vidi i ne čuje šta se u Srbiji govori o Rusiji i Ukrajini grdno se vara.

”Krajnje je vreme da naš politički establišment shvati trenutak u kome živimo, da svet više neće biti isti kao i do sada i da Srbija ima šanse da se okrene na pravu stranu. Ukoliko to ne iskoristimo sada, narednih decenija ćemo nastaviti da tumaramo i ništa neće biti od naše perspektive”, zaključuje Vuletić.

Radomir Lazović, funkcioner Ne davimo Beograd smatra da je najveća pretnja evropskim integracijama Srbije, upravo Aleksandar Vučić, bez obzira kakvu odluku donese o usklađivanju spoljne politike Srbije sa Evropskom unijom po pitanju rata u Ukrajini.

“Pokret Ne davimo Beograd se zalaže za usklađivanje spoljne politike sa Evropskom unijom i to smo mnogo puta jasno isticali, ali hajde da sa evropskim standardima uskladimo i recimo odnos prema kriminalu, pa da najviši državni funkcioneri odgovaraju za veze sa organizovanim kriminalom, ili bilo koju drugu oblast. To ni na koji način ne odgovara upravo Srpskoj naprednoj stranci i Aleksandaru Vučiću i zato ne mogu oni biti partner u demokratizaciji zemlje ili sprovođenju evropskih vrednosti”, objašnjava Lazović.

On napominje da Ne davimo Beograd godinama upozorava na to da Srbijom vlada hibridni autokratski režim koji je oteo institucije, devastirao pravosuđe, obesmislio vladavinu prava, napravio od Srbije društvo sa najvećim ekonomskim nejednakostima u Evropi i zemlju divljih deponija i otrovnog vazduha. Zato, kaže, ne može Aleksandar Vučić biti partner u sprovođenju evropskih vrijednosti, isto kao što nije neko ko radi u interesu građana Srbije u unutrašnjim pitanjima.

“Evropska unija svog partnera u Srbiji treba da nađe u našim građanima koji traže da žive bolje, a ne u kriminalnom režimu koji je oteo našu državu. Pozivati Vučića da poštuje evropske vrednosti je u najmanju ruku smešno. Sve i da Srbija napravi korake u pravcu usklađivanja sa Evropskom unijom, to će biti zbog pritiska i to samo u onim oblastima gde postoje direktne pretnje po opstanak na vlasti autokratkog režima, kao što je spoljna politika. Interes građana Srbije jeste tešnje povezivanje i članstvo u Evropskoj uniji, ali prepreka tome je Aleksandar Vučić”, zaključuje Lazović.

 

SB

Izdvojeno