bdf.brcko@gmail.com

Nezapamćen događaj u Skupštini: “Legalno pljačkati narodne mase, uz pomoć nezapamćene inflacije“

Umjesto da ubiju jedan od dva radna dana u mjesecu raspravljajući o javnim interesima lokalni  moćnici se odlučiše da vanredno raspravljaju o sve težoj ekonomskoj situaciji i divljanju cijena osnovnih životnih namirnica.

Umjesto da prakticiraju narodnu krilaticu “trla baba lan da joj prođe dan”, lokalni moćnici su odlučili da rade ono za sto su odlično plaćeni i tragaju za odgovorom na pitanje:

“Kako mizerne plate većine stanovnika razvuci od 1 do 5 u mjesecu” ???  (jer to sto se plata do nedavno mogla razvuci od 1 do 10-tog postalo je  fatamorgana za većinu stanovnika).

Tako se vlast odluci da angažuje stručnjake iz oblasti ekonomije (poslovne ekonomiste iz javne uprave), ministre i savjetnike (menedžere iz raznih oblasti), svu bulumentu direktora, zamjenika i pomoćnika.

Zadatak ovih eminentnih stručnjaka je da održi u životu narodne mase, bar do narednih izbora, a poslije toga im svakako i nisu potrebni.

Helem, nakon opširne rasprave i razmjene ideja, sjeti se jedan Hrsuz i predloži narodnoj vlasti da, po ugovoru o djelu, zaposle Robin Huda. Posao mu nije u sistematizaciji ali je lično dobio upute : “legalno pljačkati narodne mase, uz pomoć nezapamćene inflacije i ogromnih nameta kroz akcize i PDV”.

Tako Robin Hud i uradi, te vreća brašna dođe na 40 km, litar ulja na 5 km,  kilogram pilećeg mesa na 18 km, a litar goriva je odavno prešao preko 3 km……mada tu i neće biti kraj.

Nakon što dobro napuni državnu seharu, izvlačeći i crno ispod nokta narodnim masama, vlast će svjesna nadolazećih izbora posegnuti za mjerama te privremeno ukinuti akcize na gorivo, smanjiti stopu PDV na osnovne životne namirnice i povećati penzije (samo u ovoj državi penzioneri masovno izlaze na birališta).

I naravno, genijalna ideja o subvenciji komunalnih usluga je nezaobilazna. Već vidim ozarena lica državnih uhljeba, sa platama preko 3, 4, 5 hiljada KM kada im na račun legne subvencija za struju od 50 km…..koja neopisiva ljubav spram narodne vlasti.

Ali, kako jedan on njih reče: STA SE TO SVE MENE SMATRA.

 

“Neposteni gradjanin”

 

 

 

Izdvojeno