bdf.brcko@gmail.com

PUTIN JE “PREŠAO RUBIKON”: Nema više kompromisa, spaljeni su svi mostovi prema Zapadu!

Da su me 23. februara pitali da li je rat moguć, rekao bih da je nemoguće. Iako su na to upozoravali i političari i obaveštajne agencije, izjavio je poznati ukrajinski politikolog Konstantin Bondarenko.

– Ali to je bilo toliko nelogično, da se nije uklapalo u ono što je Rusija ranije radila. Rusija je pokušavala da se učvrsti u Evropi, a rat bi precrtao sve napore u proteklih 15 godina. Ali 24. februara se sve promenilo i postalo je jasno da je Putin u nekom smislu prešao Rubikon. Putin je zapravo spalio mostove sa Zapadom. Danas je postalo očigledno da ne može biti kompromisa između dva pola. Ali svedoci smo kolapsa unipolarnog sveta. Svet u kome samo Vašington daje ton. I vidimo svet u kome već postoji nekoliko polova. Sada se precrtava sve ono što se činilo vrednim nekoliko decenija (ideje, ideali, principi, brendovi), kaže Bondarenko za portal Ukraina.ru.

Od dodaje da je Ukrajina je u tom pogledu samo povod za veliku dramu koja se odvija pred našim očima.

– Kao što građanski rat u Španiji nije bio komponenta Drugog svetskog rata, tako ni rat u Ukrajini nije komponenta Trećeg svetskog rata. Ali rat u Španiji je prethodio Drugom svetskom ratu, a rat u Ukrajini takođe, možda, prethodi nekoj verziji Trećeg svetskog rata. Ovaj rat ne mora da se odvija na ratištima, može se odvijati u trgovinskim, ekonomskim, političkim i drugim dimenzijama, kaže Bondarenko.

 

 

Izvor: balkanspress.com

Izdvojeno