bdf.brcko@gmail.com

Koja je uloga Srbije u naoružavanju Ukrajine

Mediji su pretpostavljali, a u Kijevu se nadali, ali američki predsjednik Joe Biden neće posjetiti Ukrajinu. “Američki je predsjednik jedinstven kad je riječ o zahtjevima vezanim uz putovanje”, rekao je neimenovani obrambeni dužnosnik, a prenio The Financial Times.

Zato su u Kijev stigla dva visoka američka dužnosnika, državni tajnik, pozicija koja odgovara ministru vanjskih poslova Antony Blinken i ministar obrane Lloyd Austin. Put je bio držan u tajnosti, detalja je malo jer su novinari ostali u Poljskoj pa AP vijest počinje lokacijom: “Blizu poljsko-ukrajinske granice”.

Dva su ministra stigla u Poljsku u dva zrakoplova pa kao i svi europski dužnosnici koji su posjetili Kijev dosad, sjeli u vlak te se tako i vratili u Poljsku. Gdje su se obratili novinarima u ponedjeljak ujutro. U Kijevu su razgovarali s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim za kojeg ministar Austin kaže da je pokazao “čvrstu želju za pobjedom, a mi smo pokazali čvrstu želju da im u tome pomognemo”.

Austin, američki general, izjavio je kako je prvi korak prema pobjedi vjerenje da se može pobijediti. I dodao kako Ukrajina, zbog promjene ruske strategije povlačenjem sa šumovitog sjevera zemlje na ravni istok, sada treba drukčiju pomoć u naoružanju. SAD će dodati još 300 milijuna dolara financiranju ukrajinske vojske te 165 milijuna dolara vrijednog streljiva kompatibilnog s oružjem sovjetskog podrijetla kakvo koristi ukrajinska vojska. Ukupna američka pomoć Ukrajini od početka ruske invazije tako se popela na 3,7 milijardi dolara.

Gotovo 400 milijuna dolara za obranu dobit će i 15 drugih zemalja u regiji srednje i istočne Europe i na Balkanu, naveo je neimenovani američki dužnosnik za Reuters.

Državni tajnik Blinken je rekao da su razgovori trajali tri sata i da su pretresli sve teme, a da je američka strategija jednostavna: masivna podrška Ukrajini, masivan pritisak na Rusiju, solidarnost s više od 30 država koje su uključene u ove napore. Ministar Austin je bio još jasniji, SAD želi Rusiju oslabljenu do te mjere da više ne može poduzeti akciju kao što je bila agresija na Ukrajinu.

Blinken i Lloyd najavili su povratak američkih diplomata iz Poljske, kamo su prebačeni nakon početka ruske invazije, u Ukrajinu. Za početak će u idućem tjednu putovati svakoga dana u Lavov, uz ubrzane planove povratka u misiju u Kijevu, rekao je dužnosnik State Departmenta. “Ništa ne može zamijeniti dijalog licem u lice, a tu je i simbolika povratka u zemlju”, brifirao je novinare u Poljskoj pod uvjetom da ostane anoniman.

Dodao je i da će predsjednik Joe Biden u ponedjeljak i službeno imenovati Bridget Brink, sadašnju veleposlanicu u Slovačkoj, koja je službovala i u Srbiji, veleposlanicom u Ukrajini. Tako će popuniti mjesto koje je bilo ispražnjeno više od dvije godine.

Dok su novinari The New York Timesa čekali da se ministri vrate iz Kijeva promatrali su pretovar streljiva iz transportnih zrakoplova u tegljače na putu za Ukrajinu.

“Pentagon većinu američkog oružja koje šalje u Kijev ima u vlastitim zalihama, ali se oslanja i na američke obrambene dobavljače koji pretražuju tvornice streljiva u istočnoj Europi kako bi pronašli novo oružje prema dizajnu iz doba Sovjetskog Saveza”, piše NYT.

Tako se ukrajinskim snagama olakšava djelovanje jer su uvježbani u uporabi tog oružja. Posebno je važno osigurati trajni dotok streljiva za osobno naoružanje jer ukrajinska vojska primarno koristi poznate kalašnjikove. Ali taj kompleks uključuje i rakete te topničke granate, a sve je to pokriveno terminom “nestandardno streljivo”, ono koje nije u skladu s NATO standardima.

SAD je kupovao takvo oružje i streljivo nakon terorističkoj napada al-Qa'ide 11. rujna 2001. godine kako bi njime opremao partnerske snage u Afganistanu, Iraku, Siriji i na drugim lokacijama gdje se vojske i milicije oslanjaju na naoružanje iz sovjetskog doba. Jedna od tvrtki koja se bavi pronalaskom tvornica koje mogu izraditi “nestandardno” oružje i streljivo je Ultra Defense iz Tampe na Floridi koja surađuje s proizvođačima oružja u Rumunjskoj, BiH, Srbiji, Slovačkoj, Češkoj i Bugarskoj. U Srbiji je to primarno dio kompleksa Zastava u Kragujevcu. NYT navodi da te države osiguravaju 90 posto “nestandardnog” streljiva koje kupuje Pentagon.

Interesantna je uloga Srbije u tom projektu jer ona tako, posredno šaljući oružje i streljivo Ukrajini, radi protiv Rusije. Ova informacija baca novo svjetlo na proces pritiska na Beograd da nametne sankcije Moskvi. Prodaja streljiva, a vjerojatno i drugog naoružanja za obranu Ukrajine, mogući je čimbenik usporavanja izolacije Srbije i od strane EU zbog neusklađivanja vanjske politike. Moskva je sigurno upoznata sa sudjelovanjem Srbije u naoružavanju Kijeva, ali je vjerojatno prisiljena prihvatiti takvu igru jer je svjesna da ne može zaustaviti Aleksandra Vučića u tom unosnom poslu. I da tako može obraniti politiku nenametanja sankcija.

Istodobno teče i modernizacija ukrajinskog arsenala dostavljanjem novih tipova naoružanja prema NATO standardima uz što teče i obuka ukrajinskih trupa. Na neidentificiranoj lokaciji u Poljskoj ukrajinski topnici uvježbavaju korištenje američkih haubica kalibra 155 milimetara i dometa do 40 kilometara. SAD i partneri, nakon što se Ukrajina obranila od prvog ruskog napada, sada postupno uvode i “standardno streljivo”, u skladu s NATO standardima jer u tom slučaju se smanjuje ovisnost o, primjerice, Srbiji a mogu se iskoristiti dupkom ispunjena skladišta u Europi. Što je važno u svjetlu očekivanog nastavka sukoba, a i kasnijeg uređena sigurnosne arhitekture na prostoru Ukrajine i Crnog mora.

(Vijesti.ba / Jutarnji.hr)

Izdvojeno