bdf.brcko@gmail.com

Otmičari i ubice Edina Zejćirovića dobili ukupno 110 godina zatvora

Tužilaštvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine dokazalo je optužbe protiv Suana Halilovića, Samida Šabanovića, Nihada Hukića i Suvada Djedovića optuženih za otmicu i svirepo ubistvo Edina Zejćirovića iz Čelića u blizini Tuzle.

Nakon žalbenog postupka pred Apelacionim sudom Distrikta, oni su pravosnažno osuđeni za teško ubistvo, kojem su prethodili otmica te agresivno i bezobzirno mučenje žrtve, na ukupno 110 godina zatvora, saopćilo je Tužilaštvo.

Optužnica podignuta u maju 2020. godine

Prvooptuženom Haliloviću potvrđena je jedinstvena kazna dugotrajnog zatvora od 36 godina. S druge strane, Hukiću i Djedoviću jedinstvene kazne izrečene prvostepenom presudom smanjene su za po četiri godine, pa je Hukić pravosnažno osuđen na 28, a Djedović na 26 godina dugotrajnog zatvora. Optuženom Šabanoviću, koji u vrijeme izvršenja krivičnih djela nije imao godine života potrebne za izricanje dugotrajnog zatvora, Apelacioni sud potvrdio je jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina.

Stravično ubistvo

Optužnicu protiv njih Tužilaštvo Distrikta podiglo je 8. maja 2020. godine optuživši ih da su 17. novembra 2019. godine, po prethodnom dogovoru, a nakon što ih je prvooptuženi okupio, oteli i potom do smrti pretukli i mučili Edina Zejćirovića. Kako je navedeno u optužnici, njega je Djedović najprije telefonom pozvao u ugostiteljski objekat Stela, gdje su ga namamili u vozilo Halilovića, a potom ga vozeći po gradu udarali tražeći da prvooptuženom vrati dug od oko 2.000 KM.

Zaustavivši se na obali rijeke Save kod naselja Vučilovac, izvukli su ga iz vozila na nasip i zajedno nogama i pesnicama udarali po tijelu i glavi, usljed čega se skotrljao sa nasipa. Šutirajući ga, gazeći i sve to naizmjenično snimajući telefonskim aparatom nastavili su ga udarati da bi ga drugooptuženi šutirajući u glavu bacio u Savu. Pošto ga je Djedović izvukao iz vode, žrtvu su nastavili mučiti – Hukić udarcima elektrošokerom u glavu, Halilović pritiskanjem prsta šake kombinirkama i uriniranjem po njegovom ležećem tijelu, a Šabanović udarcima nogu i ponovim bacanjem u rijeku, nakon čega su se vozilom udaljili ostavivši bespomoćnu žrtvu da se utopi – zaključeno je u optužnici. U postupku protiv optuženih utvrđeno je da bi oštećeni preminuo već usljed nanesenih povreda i u slučaju blagovremene ljekarske intervencije.

Edin trpio jake fizičke bolove

Tokom suđenja Tužilaštvo je isticalo da je usljed brojnosti nanesenih povreda Edin trpio jake fizičke bolove, te da je konstantno imao strah visokog intenziteta uz osjećaj životne ugroženosti. Ukazavši na upornost izvršilaca u počinjenju krivičnog djela i njihovu bezobzirnost i agresivnost koja se ogledala i u ponižavajućem ponašanju prema žrtvi, prvenstveno od Halilovića, Tužilaštvo je zatražilo izricanje kazni dugotrajnog zatvora za njega, Hukića i Djedovića.

Izvor : Tužilaštvo Brčko distrikta

Za Šabanovića koji u vrijeme izvršenja krivičnih djela nije imao dvadeset jednu godinu života, Tužilaštvo je zatražilo izricanje zatvorske kazne u visini zakonskog maksimuma od dvadeset godina. Ocijenivši dokazanim njihovu krivicu, Osnovni sud Distrikta ih je po Krivičnom zakonu Distrikta prvostepeno osudio za krivična djela otmice, počinjeno u sastavu grupe (iz člana 177 stav (2)), i ubistva – na svirep način (iz člana 163 stav (2) tačka 1)). Po žalbama odbrane prvostepena presuda izmijenjena je u odluci o kazni Hukiću i Djedoviću smanjenjem za po četiri godine, dok je u slučaju Halilovića i Djedovića prvostepena presuda ostala neizmijenjena, saopćilo je Tužilaštvo Brčko distrikta BiH.

 

 

Izvor: n1

Izdvojeno