bdf.brcko@gmail.com

Kokarde, vojne uniforme i marš na Drinu na skupu u Banja Luci

Građani iz brojnih dijelova RS, od kojih su mnogi u Banju Luku došli organizovanim autobuskim prevozom, okupili su se na Trgu Krajine gdje se održava tzv. narodni skup “Sloboda”.

Pristiglo je nekoliko hiljada ljudi, a među njima su i oni koji su se “opremili” kokardama i obukli uniforme Vojske RS-a.

Trgom Krajine čuju se taktovi srpske koračnice Marš na Drinu. Na ovom mjestu je trenutno, prema određenim procjenama, oko osam hiljada ljudi.

Ispred bine su prisutni ministri u Vladi RS-a, zatim predstavnici RS-a u državnim institucijama Dušanka Majkić, Sanja Vulić, zatim Milan Tegeltija, savjetnik Milorada Dodika ali i Dodik.

Iz Boračke organizacije RS su naveli da oni stoje iza organizacije ovog protestnog skupa. Cilj je da se pošalje poruka javnosti o protivljenju nametnutim odlukama visokog predstavnika u BiH, posebno posljednje kojom je Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, iskoristio svoja bonska ovlaštenja i suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini koji je donijela Narodna skupština RS-a.

Zakon o nepokretnoj imovini RS koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, skupština RS-a je usvojila 10. februara, a nedvano ga je potpisala i predsjednica RS-a Željka Cvijanović.

Podršku ovom skupu dali su predstavnici vlasti u RS-u, okupljene oko SNSD-a, dok je opozicija ocijenila da iza organizacije protesta stoji upravo SNSD, a da je Boračka organizacija zloupotrijebljena i predstavlja samo paravan.

 

Izvor: nap.ba

Izdvojeno