bdf.brcko@gmail.com

OTVORENA IZLOŽBA „IVO ANDRIĆ“ U BRČKOM

IZLOŽBA “Ivo Andrić” otvorena je večeras u Galeriji “Sava Šumanović” u Brčkom povodom 60 godina od Andrićevog dobijanja Nobelove nagrade za književnost.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić proglasio je izložbu otvorenom i izjavio da je i danas veoma aktuelna životna filozofija ovog nobelovca, koji je važio za izvrsnog poznavaoca psihologije i karaktera ljudi koji žive na ovim prostorima.

Foto: SRNA

– U današnjem vremenu kulturne relativizacije nisam siguran da bi i Andriću, da je kojim slučajem naš savremenik, bio zabranjen ulaz u zemlju – istakao je Milić.

Milić je zahvalio Državnom arhivu Srbije na ustupljenoj građi za izložbu Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu „Prosvjeta“ u Brčkom, koje je organizator izložbe u tom gradu.

Potpredsjednik brčanske „Prosvjete“ Vedrana Dragičević rekla je da je Brčko drugi grad u BiH u kojem je organizovana ova izložba, koja je stigla iz Andrićgrada iz Galerije „Lubarda“, te da su njeni autori Jelica Reljić, Miroslav Perišić i Aleksandar Marković, sa saradnicima Nikolom Adžićem i Aleksandrom Janoševim.

Foto: SRNA

Dragičevićeva je napomenula da je izložba organizovana u saradnji sa Državnim arhivom Srbije, koji je za ove potrebe ustupio potrebnu građu, i da je njeno otvaranje bilo planirano prošle godine, ali je pomjereno zbog epidemije virusa korona.

Foto: SRNA

Rukovodilac dramsko-recitatorske sekcije u „Prosvjeti“ Duško Milošević naveo je da o Andriću nikada nije dovoljno rečeno, te da uvijek ostane još nešto što bi se moglo reći o ovom velikom srpskom piscu, čije djelo „Na Drini ćuprija“, za koje je dobio Nobelovu nagradu, niko ne zaboravlja.

Izložba „Ivo Andrić“ biće otvorena do 5. maja.

 

 

 

(SRNA)

Izdvojeno