bdf.brcko@gmail.com

Sankcije Vašingtona upozorenje svima u BiH

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini saopštila je da su sankcije za dvoje zvaničnika koje su objavljene u ponedeljak, 11. aprila, upozorenje svima u zemlji.

SAD su objavile sankcije za sedam osoba sa Zapadnog Balkana, među kojima su i delegat Stranke demokratske akcije u Domu naroda parlamenta BiH Asim Sarajlić i bivša glavna tužiteljka Gordana Tadić.

“Današnji postupci su upozorenje svima u BiH, iz Federacije BiH, Republike Srpske ili Brčko Distrikta, koji bi za svoje lične ili političke ciljeve ugrozili demokratsku funkciju, stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet zemlje”, navela je ambasada SAD u BiH na svom zvaničnom Tviter profilu.

Istakli su da SAD “neće oklevati da pozivaju na odgovornost pojedince i kompanije koje ti pojedinci kontrolišu”.

Asim Sarajlić i Gordana Tadić stavljeni su na novu listu Američke kancelarije za kontrolu strane imovine (OFAC).

Tadić se našla na udaru sankcija zbog toga što je, kako je obrazloženo, direktno ili indirektno učestvovala u radnjama i politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu, a Sarajliću su sankcije uvedene zbog koruptivnih radnji.

Lista State Departmenta podrazumijeva zabranu ulaska u SAD (na fotografiji unutrašnjost sjedišta State Departmenta)

Pročitajte i ovo:

SAD uvele sankcije za sedam osoba sa Zapadnog Balkana

Prethodno je Britanija u ponedeljak objavila da je sankcionisala člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i predsednicu tog bh. entiteta Željku Cvijanović zbog, kako je opisala, pokušaja da naruše legitimitet i funkcionalnost države BiH.

Izdvojeno