bdf.brcko@gmail.com

Danas se navršavaju dvije godine od prvog slučaja inficiranja korona virusom u Brčkom

Danas se navršavaju dvije godine od registrovanja prvog slučaja inficiranja korona virusom u Brčkom.

Uprkos poboljšanju epidemiološke situacije, pandemija još uvjek nije zvanično prestala.

Mnoge mjere, koje je propisao Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta, ukinute su i poboljšanje epidemiološke situacije govori nam da je pandemija na samom izmaku.

Borba sa korona virusom u našem gradu i dalje traje, naši sugrađani nisu odahnuli i još uvjek strepe od eventualne zaraze. Samo danas ima 5 novozaraženih u Brčkom, a aktivnih slučajeva ima 43.

Anesteziolog u brčanskoj bolnici dr Ina Radović, osvrćući se na protekli period, kaže da je za zdravstveni sistem i cjelokupnu zajednicu pojava pandemije bila veliki izazov.

„Naša borba kao anesteziologa koji su liječili najteže i životno ugrožene pacijente traje i danas,“ rekla je Radović.

Jedinica intenzivne njege u kovid sistemu je i dalje aktivna i prema riječima doktorice Radović trenutno se liječi jedan pacijent.

Doktorica Radović je apelovala na građane Brčko distrikta da se pridržavaju epidemioloških mjera, ali i da se vakcinišu.

Ona kaže da se osjećaju posljedice kovid infekcije s obzirom da se javlja veliki broj pacijenata sa postkovid simptomima.

Protekle dvije godine bile su teške i za naše sugrađane od kojih su mnogi bili inficirani korona virusom.

Od 79.810, do sada, uzetih uzoraka, bilo je 14.277 pozitivnih slučajeva u Brčkom. Broj izliječenih je 13.700, a 534 osobe su preminule u našem gradu od posljedica infekcije koronavirusom.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno