bdf.brcko@gmail.com

Održana promocija knjige „Reči su senke dela” autora Duška Lopandića.

U organizaciji Službe za arhiv Odjeljenja za javni registar Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u Gradskoj biblioteci održana promocija knjige „Reči su senke dela” autora Duška Lopandića.

Autor ove knjige kazao je da knjiga govori o istoriji diplomatije i da je napisana na originalan način.

„U knjizi su različite priče i različiti životi povezani s razvojem modernog svijeta koji je u 17. vijeku još uvijek bio na granici između srednjeg i novog vijeka. Knjiga se bavi evolucijom diplomatskog zanimanja i međunarodnih odnosa u prošlosti, strukturisanih oko tri ključna mirovna kongresa koji su oblikovali Evropu i svijet – Vestfalski mir (1648), Bečki kongres (1815) i Mir u Versaju (1919). To je istorija kroz priče i kroz živote raznih osoba koje su se bavili diplomatijom kao što su bili Bizmark, Napoleon III, car Aleksandar i sl.“, kazao je Lopandić.

Promotor knjige Igor Davidović kazao je da je Lopandić osim što je izuzetan profesionalac u diplomatiji on, kako je naglasio, piše i s lakoćom stiliste i pokazuje manir lakog pristupa literarnog stila pisanja o diplomatiji.

Šef brčanske Službe za arhiv Ćazim Suljević podsjetio je da su sredinom prošle godine Distrikt i Arhiv Vojvodine u Novom Sadu potpisali sporazum o saradnji.

„Taj sporazum uključuje saradnju u oblastima svih segmenata arhivske djelatnosti i evo prvi korak u toj saradnji je i današnja posjeta direktora i saradnika arhiva iz Vojvodine kao i današnja promocija knjige“, kazao je Suljević.

Promociji je prisustvovao i direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović.

Zajedno sa saradnicima prisustvovali su i glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH Željko Antić i predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić.

Promocija je organizovana u okviru obilježavanja 22. godine Brčko distrikta BiH.

 

Izvor: eBrčko

Izdvojeno