bdf.brcko@gmail.com

U brčanskom Preporodu obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika

Brčanski Preporod je u saradnji sa BIG Ben Centrom za učenje stranih jezika koji djeluje u Srebreniku i Tuzli sinoć obilježio Međunarodni dan maternjeg  jezika. U radionici koju su realizirali nastavnici Preporodove Sekcije učenja stranih jezika i voditeljica Big Ben Centra Sabina Bukvić Skenderović  učestvovalo je 120 Preporodovih članova osnovnoškolskog uzrasta.

Predsjednica brčanskog Preporoda Adisa Osmić-Smajić je kazala da BZK Preporod Brčko već tradicionalno različitim aktivnostima obilježava ovaj međunarodno značajan datum, a cilj ovogodišnje radionice bio je pokazati da su poznavanje maternjeg jezika i ljubav prema njemu pretpostavka za dobro razumijevanje i uspješno učenje stranih jezika.

– Maternji jezik bitan dio identiteta i Preporod nastoji svake godine prigodnim edukativnim sadržajima podsjetiti na to. U brčanskom Preporodu  već osam godina uspješno djeluje Sekcija učenja stranih jezika čiji polaznici imaju priliku izučavati engleski, njemački i turski jezik, a dobni uzrast članova kreće se u rasponu od sedmogodišnjaka do penzionera. Večerašnjom aktivnošću željeli smo poručiti našim najmlađim članovima da je uspješno učenje stranih jezika neraskidivo vezano za poznavanje maternjeg jezika.

Ovogodišnju aktivnost obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika realizirali smo u saradnji sa Big Ben Centrom za učenje stranih jezika koji djeluje u Tuzli i Srebreniku sa kojim brčanski Preporod ima potpisan memorandum o saradnji. Memorandum  podrazumijeva razmjenu iskustava te uvođenje inovacija i  pozitivnih praksi u nastavu naše Sekcije učenja stranih jezika.  Manifestacija obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika dio je Preporodovog projekta njegovanja kulturne baštine koji je podržalo Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu u Vladi Brčko distrikta Bosne i Hercegovine- izjavila je Osmić-Smajić.

Voditeljica Big Ben Centra Sabina Bukvić Skenderović je kazala da Big Ben Centar  uspješno djeluje već više od deset godina na području Tuzle, Gradačca i Srebrenika  te da im je čast sarađivati sa institucijom kakva je Preporod koja traje već 120 godina.

– Mi imamo zajednički cilj a to je građenje zajednice koja je kvalitetno obrazovana.  A kada je riječ o večerašnjoj radionici, ona je osmišljena u dva dijela, prvi dio je posvećen tradiciji bosanskog jezika, a drugi je osmišljen u formi Kahoot kviza. U prvom dijelu radionice bavili smo se razvojnim fazama bosanskoga jezika, a  u tom segmentu nam je podršku pružila profesorica bosanskoga jezika Amela Isanović koja predaje bosanski jezik u Švedskoj.  Profesorica Isanović  nam je posudila dio svoje prezentacije i u njemu su prikazane faze u razvitku bosanskog jezika. U drugom dijelu smo putem Kahoot kviza prepoznavali posuđenice u bosanskom jeziku i nastojali odgonetnuti njihovo porijeklo. U  radionici je učestvovalo 120 djece, a posebno mi je drago da su u njoj učestvovali i i polaznici Big Ben centra iz Tuzle i Srebrenika- izjavila je Bukvić Skenderović.

 

 

 

(BZK Preporod Brčko)

Izdvojeno