bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom poboljšanje epidemiološke situacije, ali je broj vakcinisanih i dalje nedovoljan

Područje Brčko distrikta u proteklih sedam dana zabilježilo je 131 slučaj zaraze koronavirusom nakon 797 obrađenih testova, što potvrđuje da ova regija naše zemlje ide u smjeru stabilizacije epidemiološke situacije. S druge strane, broj vakcinisanih i dalje je nedovoljan.

U analiziranom periodu zabilježeno je deset smrtnih ishoda kod osoba koje su bile zaražene koronavirusom. Kada je riječ o trenutno aktivnim slučajevima, koronavirusom su u vrijeme objave članka bile pogođene 1.342 osobe.

Od ukupnog broja zaraženih, 35 pacijenata se nalazi bolničkom liječenju i blaga klinička slika zabilježena je kod njih petero. U srednje teškom stanju je 16 pacijenata, dok je s teškom formom oboljenja covid-19 njih 14. Među hospitaliziranima 12 je vakcinisano.

Prema podacima Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta, u ovoj regiji naše zemlje, prvu dozu vakcine dosad je primilo 19.072 osobe, objema je imunizirano 18.362, dok su se trećoj, odnosno booster dozi podvrgla 3.853 stanovnika.

Kada je riječ o sedmičnim podacima, od proteklog četvrtka do danas prvom dozom su vakcinisana 23 građana, obje je primilo njih 59, dok se vakcinaciji po treći put podvrglo najviše osoba i to njih 264.

 

Izvor: klix.ba

Izdvojeno