bdf.brcko@gmail.com

Preko kineskih firmi registriranih u Brčko Distriktu vršilo se pranje novca

Milijuni eura koje je petorka iz Bosne i Hercegovine švercala u Hrvatsku, oprani su u transakcijama iz Hrvatske u Kinu. Tužiteljstvo BiH protiv petorice je podiglo optužnicu zbog udruživanja u zločinačku organizaciju i pranja novca.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani i gospodarski kriminal te korupciju Bosne i Hercegovine podignuo je optužnicu protiv petorice državljana BiH zbog udruživanja u zločinačku organizaciju i pranja novca. Prema navodima optužnice, više milijuna eura ilegalno su iznosili iz BiH u Hrvatsku, a onda iz Hrvatske novac uplaćivali na račune u Kini.

Prema priopćenju bosanskohercegovačkog tužiteljstva, petorica su tijekom 2014. i 2015. godine, u Hrvatsku nosili veće količine novca koji  potječe od neprijavljenih dobiti i prihoda te poreznih utaja, najčešće od poslovanja firmi u vlasništvu državljana NR Kine, uglavnom na području Brčko Distrikta BiH. U nekoliko navrata u Hrvatsku su prošvercali više milijuna eura, navodi sarajevsko Oslobođenje.

Istragom je utvrđeno da su novac zatim uplaćivali na svoje račune u platnom prometu Hrvatske, nakon čega su uplate transferirali na račune više osoba u NR Kini. Optuženi bi kao naknadu za izvršenje kaznenog djela za sebe uzimali postotak, pa su tako ostvarili nezakonitu imovinsku korist u velikim iznosima.

Optužnicu je potvrdio Sud BiH protiv:

1. Nedžad Imširović, zv. Kunić i Čarli, rođen 1969. godine u Orašju
2. Dževad Imširović, rođen 1966. godine u Donjem Vakufu
3. Vedin Imširović, zv. Vedo i Čarli, rođen 1996. godine u Dortmundu, SR Njemačka
4. Amar Imširović, rođen 1971. godine u Travniku
5. Nizar Tukulj, rođen 1996. godine u Vinkovcima, R Hrvatska

U istrazi je ostvarena suradnja partnerskih institucija Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Sud BiH potvrdio je optužnicu.

Izdvojeno