bdf.brcko@gmail.com

Novi brčanski biser: Zabranjena rasprava u Parlamentu o epidemiološkoj situaciji u Distriktu

Na današnjem skupštinskom zasjedanju među prioritetima našla se Informacija o epidemiološkoj situaciji u Distriktu izazvana korona virusom. Nakon šturih i suhu uvodnih izlaganja predstavnika Vlade i Zdravstva uslijedili su isto tako štura i suha pitanja tek nekolicine poslanika. Ine Pamukčić i Halila Ljuce.

Tek nekoliko pitanja, o razlozima ovako teške situacije i velikog procenta smrtnosti, koja su tražila obrazloženje.

No, onda je predsjednik Skupštine g. Milić upozna poslanike i javnost da su se oni tamo, valjda vladajući, dogovorili da nema rasprave oko ove teme, a još manje pitanja na zadatu temu koje trebaju dobiti odgovor. Na nevjericu poslanice Pamukčić da neće dobiti odgovore na svoja pitanja, predsjednik Milić je ponovio: Nema odgovora, takao smo se dogovorili.

Dakle, predstavnici brčanske vlasti su se dogovorili da nema rasprave na mjestu koje upravo tome služi, PARLAMENTU ( parlament od fr. parler što znači GORORITI). U Brčko Distriktu BiH na mjestu koje je formirano da se javno govori o javno relevantnim stvarima od interesa za građane, zabranjeno je govoriti. Bravo!

I tako, kako kaže naš uvaženi Supervizor, Distrikt svakim danom sve više napreduje, u demokratizaciji, u ljudskim pravima, unapređenju javnih usluga, standardu, zdravstvenoj zaštiti…

No, dovoljno je samo malo poguglati pa vidjeti da je BiH u vrhu svijetu po broju oboljelih od korona virusa i procentu smrtnih slučajeva, a da je Distrikt u vrhu u BiH.  No, o tome se ne smije govoriti, još manje pitati zašto je to tako, kao ni o sistemskoj korupciju, rušenju ustavnog poretka i mnogo čemu drugom. Samo naprijed!

 

 

B.F.

Izdvojeno