bdf.brcko@gmail.com

Milić: “Pripadništvo Republici Srpskoj je dio našeg identiteta

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić izjavio je danas da će državljani Republike Srpske u Brčkom, 10.januara, na svečanoj akademiji, obilježiti 30. rođendan Republike Srpske i 30 godina od obnavljanja rada Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” u ovom gradu.

“Pripadništvo Republici Srpskoj je dio našeg identiteta. Biti slobodan, podrazumijeva upravo slobodu izražavanja vlastitog identiteta a ne samo fizičku slobodu. Ako neko smatra da je krivično djelo biti Srbin i da zato treba da budemo sankcionisani, spreman sam na svaku vrstu sankcija”, rekao je Milić.

On je naglasio da svi narodi, uključujući i Srbe, imaju pravo na svoju posebnost, na svoj identitet.

“Ako Bošnjaci žele da obilježavanja prvi mart, iako taj datum u sebi nosi izuzetno negativne konotacije za srpski narod, jer je taj dan na Baščaršiji ubijen Srbin koji je izražavao svoj identitet, i jer je na taj dan održan referendum o nezavisnosti bez Srba, onda neka obilježavaju. Ako je to dio njihovog identiteta, nemam ništa protiv. Ali nemojte nama braniti da proslavljamo svoje praznike i izražavamo svoj identitet”, rekao je Milić.

On je naglasio da su do juče i pojedini politički predstavnici Bošnjaka i Hrvata kao i zvaničnici OHR a zajedno sa Srbima obiježavali dan Republike Srpske.

“Šta se u međuvrmenu desilo da je samo Srbima uskraćeno pravo na izražavanje identiteta nije mi jasno, ali je očigledno da smo se po pitanju prihvatanja prava drugome na njegovu posebnost, odnosno po pitanju tolerancije, vratili desetine godina unazad”, ocijenio je Milić.

On smatra da upravo osjećaj zajedništva, a što podrazumijeva i osjećaj slobode svakog kolektiviteta i pojedinca, predstavlja temelj svake države.

“Zato se s pravom postavlja pitanje, ko u stvari podriva temelje BiH, da li Srbi, koji žele da očuvaju svoj identitet i takvo pravo priznaju i ostalim narodima, ili oni koji nama uskraćuju pravo da se u takvoj BiH osjećamo slobodnim i kao svoji na svome”, rekao je Milić.

Milić, koji je i član GO SNSD, rekao je da nije slučajno što se istovremeno obilježava i godišnjica Srpske i godišnjica “Prosvjete” u Brčkom, jer se identitet Srba danas brani isključivo prosvjetom i kulturom.

 

Izvor: atvbl

Izdvojeno