bdf.brcko@gmail.com

Tužilaštvo Brčko Distrikta BiH nastavilo raditi na procesuiranju izbornih prevara

Tužilaštvo Brčko distrikta nastavilo je raditi na procesuiranju izbornih prevara, a nedavno je podignuta i šesta optužnica. Optužnica je podignuta protiv Peje Mendeša, nosioca liste Hrvatske seljačke stranke (HSS) na lokalnim izborima 2020. u Brčko distriktu i Mate Gluhakovića.

Zekerija Mujkanović, glavni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta, za Oslobođenje ističe da je jedan dio predmeta presuđen i da se u svakom od njih radi o zatvorskim kaznama.

Poruka počiniocima

– U nekim predmetima smo sklapali i sporazume o priznanju krivice i nismo pristajali na drugu vrstu sankcija osim kazne zatvora, jer smatramo da i na takav način trebamo poslati poruku prevencije, ali i poruku počiniocima da su to ozbiljna krivična djela i da zaslužuju zatvorsku kaznu, govori Mujkanović, te dodaje da se nekoliko lica trenutno nalazi u fazi istrage i da bi se i ti predmeti trebali ubrzo okončati.

Naglašava da će za osumnjičena lica biti podignute optužnice, te da će to uglavnom iscrpiti istrage koje su vodili.

Imamo još predmeta u kojima su prijavljene izborne nepravilnosti, ali nismo sigurni na koji način će biti okončani, jer su po nepoznatom počiniocu i ne možemo tvrditi da ćemo doći do počinilaca, objašnjava nam glavni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta i dodaje da se, u do sada procesuiranim predmetima, uglavnom radilo o zloupotrebama procedure glasanja iz inostranstva.

Kako nam govori, počinioci su uglavnom pribavljali dokumenta sa dozvolom glasača ili bez nje, prijavljivali ih za glasanje i na takav način pripremali izborne prevare – neko umjesto tih glasača iz inostranstva poslao bi glasačke listiće za političke stranke za koje su radili osumnjičeni.

Vehid Šehić, bivši član Centralne izborne komisije BiH, danas u ulozi posmatrača Koalicije Pod lupom, naglašava da se rad Tužilaštva Brčko distrikta u procesuiranju izbornih prevara posmatra sa odobravanjem.

– Ponašanje pravosudnih institucija u Brčko distriktu, koje su još i prije izbora pokrenule određene postupke jer se utvrdilo da su se ljudi fiktivno prijavljivali da glasaju putem pošte, treba pozdraviti. Međutim, prevare se vrše gotovo u čitavoj Bosni i Hercegovini i očekuje se od tužilaštava, drugih agencija, a kasnije i sudova, da sve koji krše izborni zakon – što ima elemente krivičnih djela, procesuiraju, ističe Šehić, te dodaje da smo svjedoci masovnog kršenja Izbornog zakona zato što nema adekvatnih sankcija.

Nove tehnologije

Smatra da će se morati uraditi nešto, jer veliki broj građana ne izlazi na izbore iz dva razloga – jedan je jer nemaju političke favorite, a drugi jer ne vjeruju u kredibilitet i integritet izbornog procesa i u rezultate izbora.

– Zato se mora učiniti sve da se uvedu nove tehnologije kako bi se ljudski faktor, naročito kod utvrđivanja rezultata, doveo na minimum i da tako dobijemo izborne rezultate koji stvarno odgovaraju izbornoj volji birača, a ne određenih pojedinaca, grupa koje preko nesavjesnih članova biračkih odbora krše Izborni zakon, govori Šehić, koji očekuje da će i druge institucije preduzimati određene mjere kako bi se u stvarnosti spriječile izborne prevare i krađe.

 

 

Izvor: oslobođenje.ba

Izdvojeno