bdf.brcko@gmail.com

Održan seminar za nastavnike Islamske vjeronauke u Brčkom

U organizaciji Pedagoške institucije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u Brčkom je 28. decembra 2021. godine organizirano stručno usavršavanje za nastavnike Islamske vjeronauke osnovnih i srednjih škola Brčko distrikta.

Predavač na seminaru je bio prof. dr. Nezir Halilović, šef odjela za vjeronauku u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Profesor Halilović je govorio na temu “Metodika duhovnog odgoja u razvoju kultura“, a u svome izlaganju je istakao duhovne aspekte odgoja kroz islamsku tradiciju i tradiciju bosanskohercegovačkih muslimana, te aspekte odgoja u učenjima različitih ideologija koje nemaju ukorijenjenost u tradiciji islama i islamskom učenju.

U okviru programa stručnog usavršavanja u sali Medžlisa Islamske zajednice Brčko održan je sastanak na kojem su prisustvovali dr. Nezir Halilović, dr. Mensur Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog i dr. Mustafa-ef. Gobeljić glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko.

Mustafa-ef. Gobeljić je iznio osnovne podatke o broju vjeroučitelja i njihovoj strukturi, te ukazao na dobru saradnju između Aktiva vjeroučitelja i Medžlisa Islamske zajednice Brčko.

Dr. Mensur Husić je govorio o izazovima savremenog doba s kojima se sve intenzivnije suočava bosanskohercegovačko društvo, a koji se reflektiraju i na obrazovni sistem i interesovanje novih generacija učenika. Poseban akcenat je stavio na aspekt misije naših vjeroučitelja u podučavanja dini islamu i odgoja novih generacija.

Prof. dr. Nezir Halilović je podsjetio na značaj vjeronauke kao predmeta u školi, kao i značaju vjeroučitelja u društvu i njihove misije koju obavljaju. Ukazao je na doprinos islamske vjeronauke u dosadašnjem periodu na planu formiranja identiteta naših učenika.

U okviru diskusije koja je uslijedila nakon izlaganja predavača, vjeroučitelji su postavljali pitanja, iznosili poteškoće s kojim se susreću u radu, kao i prijedloge za unaprjeđenje statusa vjeronauke i vjeroučitelja na prostoru Brčko distrikta. Nakon završetka programa stručnog usavršavanja vjeroučiteljima su dodijeljeni certifikati o pohađanju seminara.

 

 

(Preporod.info)

Izdvojeno