bdf.brcko@gmail.com

Znate li onaj vic o Brćaku, Luki i Sehari ??? NEKAD LUKA, DANAS FINANSIJSKA BRUKA

Imo Brćak kamaru para, pa dao Sehari da ih čuva, ali pod jednim uslovom, Ako mu dijete Luka zapadne u belaj i zatreba para da mu ih pozajmi. I to po povoljnim uslovima. I tako Brćakovo dijete Luka zatraži od Sehare na zajam para. Kaže dijete: „Treba mi 10 miliona, da stanem na noge“. Pozajmi mu tako Sehara, pod povoljnim uslovima, te Luka morade da vrati 13 i po miliona. Pito onda onaj Brčak Seharu : „Što mi odra dijete, i to mojim vlastitim parama“.  Sehara odgovara: „Zato što si ti glupi Brćak, a ja mudra evropska Sehara“.

Elem, opšte poznata činjenica je da Brčko Distrikt već godinama oročava ogromna finansijska sredstva, po veoma niskim kamatnim stopama, jer vlast ne zna da ulaže pare u projekte važne za ovu lokalnu zajednicu.

Tako će Brčko distrikt 2021.godine da prihoduje nevjerovatnih 450 hiljada KM, kao prihod od kamata za depozite u banci (dakle manje od pola miliona maraka).

Početkom ove godine na sva zvona je najavljivana revitalizacija i obnova Luke Brčko, za što su nam stranci velikodušno dali zajam, koji u suštini  nije ni bio potreban, jer smo mogli povući vlastita sredstva iz depozita, te izbjeći nepotrebne kamate i penale.

EBRD (Evropska banka za obnovu i razvoj) je dala kredit Brčko Distriktu, odnosno JP LUKA, u iznosu od 10 miliona eura, normalno sa većom kamatnom stopom nego što BD dobija za svoja deponovana sredstva, te penalima ukoliko se ta sredstva ne povuku i ne utroše u dogovorenom roku.

Odobrena sredstva po projektu EBRD br. 47546 još davnih dana su mogla biti iskorištena, a Luka Brčko obnovljena, da nije bilo povuci-potegni, odnoso dok se lokalni moćnici nisu utalili.

Kredit, u iznosu od 10 mil.eura,  je odobren 30.novembra 2016.g. a ukupan trošak kredita je 13,2 mil. eura (to je ono što se mora vratit).

Dobri brčanski građani, radnici i seljaci, miroljubivi i šutljivi, u mišju rupu zavučeni, će dakle da vrate toj EBRD 3.2 miliona eura kamata, dok istovremeno svoje pare čuvamo u depozitu banaka sa najblaže rečeno sumnjivim aranžmanom i skromnim kamatnim stopama.

Mudro, zar ne. Čisto domaćinsko upravljanje finansijama na brćanski način.
Potom smo svjedočili pohodu međunarodne svite okružene lokalnim moćnicima brčanskoj luci, te raznoraznim obećanjima o modernizaciji ove riječne luke. Početak radova je označen kao juni 2021.g. sa rokom realizacije od 182 dana (ili šest mjeseci).

Prođoše tako dva Bajrama i jedno ustoličenje, puna tri mjeseca, evo već se nalazimo u polovini četvrtog mjeseca od zadatog roka za završetak radova, a od izvođača ni traga ni glasa.

Ali, ko nam je kriv!?

Ukoliko nam je rukovodilac u Luci Brčko seoska varalica, koja je diplomirala na prestižnom privatnom univerzitetu, sa završnim radom „Piramidalne šeme i vodostaj rijeke Save posmatrano kroz malverzacije sa kreditom“ za očekivati je da plaćamo penale i kamate, a od modernizacije luke imamo samo finansijsku bruku.

Budite bez brige, ovo je tek početak „sretne priče“ jer nam vlast sprema novi kreditni aranžman za zamjenu vodovodne mreže.

Šta mislite, koliko li će tek to da nas košta, ako znamo da će projekat da vodi obrazovana i iskusna gradska varalica???

„Nepošteni građanin“

Izdvojeno