bdf.brcko@gmail.com

Nijedan finasijski revidirani subjekt Vlade Distrikta nije negativno ocijenjen: Bravo, Bravo, Bravo!

Kancelarija za reviziju brčanskih javnih službi i institucija u minuloj godini sačinila je 29 finsijskih i jednu reviziju učinka. Nijedan finasijski revidirani subjekt, nije ocjenom negativno, a devet  njih je dobilo pozitivnu revizorsku ocjenu.

Tu je i jedna revizija učinka koja se odnosila na projekat reorganizacije javne uprave. „Kroz pomenute izvještaje, dali smo 459 revizorskih preporuka i očekujemo da se procenat primjene naših preporuka, koji je sada na 40 posto, već od naredne godine, podigne na viši nivo“, rekao je Glavni revizor Nekir Suljagić .

Inače,  glavnina preporuka se odnosi na smanjenje iznosa za opremu, u takozvanoj pripremi objekata, tim prije što objekti koji se vode da su u pripremi, već odavno su u funkciji, a za njih se ne obračunava neophodna amortizacija. „Takva situacija se ponavlja iz godine u godinu, a riječ je o iznossu od 220 miliona maraka na godišnjem nivou“, akcentirao je Suljagić.

Važna je i preporuka koja ide u pravcu da potraživanja, koja godinama, revidirani subjekti nisu naplatili, i realno su male šanse da to u čine, budu i zvanično otpisana, jer će se tako doći do realne finasijske slike, svakog od revidiranih subjekata.

„Svakako da smo dali preporuku i u vezi sa famoznim Ugovorima o djelu čiji ukupni iznosi na godišnjem nivou se, konstantno kreću, između 3 i 3,3   milona maraka. Mi apsolutno nismo protiv Ugovora o djelu, no treba ih svesti na jednu razumnu mjeru.
Istovremeno smo preporučili da se mladi ljudi primaju u radni odnos ne po Ugovoru, već da zasnuju rad na određeno vrijeme, kako bi ostavrili pravo na radni staž, te zdravstveno osiguranje.

Među značajnijim preporukama revizora, je i ona koja ukazuje na potrebu ozbiljnijeg sačinjavanja Popisa imovina. „Smatramo da je neophodno puno odgovornije i temeljitije sačiniti sam Popis imovine kojom raspolažu ustanove i institucije, odnosno uopšte Distrikt, a ne da se Popis sačinjava samo forme radi, pa ni u ovom segmentu nemamo realno prikazano stanje“, istakao je glavni revizor Nekir Suljagić.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno