bdf.brcko@gmail.com

Matthew Palmer posjetio glavnog igrača u Distriktu, predsjednika uprave STUDEN Holdinga, Iliju Studena

Specijalni predstavnik State Departmenta za Zapadni Balkan Matthew Palmer posjetio je najveći Agroindustrijski kompleks u BiH i sastao se sa predsjednikom uprave STUDEN Holdinga, Ilijom Studen. Tema sastanka u Brčkom bile su investicije STUDEN Holdinga u zemljama Zapadnog Balkana. Sastanku je prisustvovao i prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko distrikt Michael Scanlan.

„Podržavanje i podsticanje dugoročnog ekonomskog razvoja u BiH i u zemljama regiona je naša prioritetna pozicija. STUDEN Holding stvara poslovne mogućnosti koje povezuju tržišta, a to je potvrda uspješnih investicija“ rekao je Palmer.

Ulaganja STUDEN Holdinga u Brčko i Bosnu i Hercegovinu počela su 2002. godine preuzimanjem fabrike za proizvodnju jestivog ulja BIMAL, nakon čega je uslijedio ciklus investicija i izgradnja Agroindustrijskog kompleksa u Brčkom gdje se nalaze i STUDEN-AGRANA Rafinerija šećera i MINGOS proizvodnja kafe, te ostale uslužne kompanije.

„Poslovni planovi STUDEN Holdinga obuhvataju različite investicije, prije svega u proizvodnju, distribuciju i logistiku, koje omogućavaju da naš poslovni model pozitivno utiče na privredni ambijent država u kojima poslujemo. Angažman grupe polazi iz Austrije gdje je naša centrala, a u proteklih 30 godina fokus proizvodnih investicija je na Zapadnom Balkanu, prije svega u BiH, Srbiji i Slovenijii“ rekao je predsjednik Uprave STUDEN Grupe Ilija Studen.

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko distrikt Michael Scanlan istakao je značaj posljednjih privrednih pomaka u distriktu koji će se odraziti na cijelu BiH, pri čemu je skrenuo pažnju na projekat prve poslovne zone u Brčkom. „Kroz inicijativu i ulaganje STUDEN Grupe ove godine će biti realizovana prva faza u izgradnji poslovne zone što je veliki infrastrukturni resurs za privredu uopšte“ rekao je Scanlan.

Jačanje poslovne zajednice kroz stvaranje stabilnih i održivih kompanija koje uspješno posluju na lokalnom, kao i na svjetskom tržištu, dio je poslovnih ciljeva STUDEN Grupe. Na sastanku je razgovarano o budućim planovim poslovne grupe, te njihovom uticaju na privredni razvoj regije.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno