bdf.brcko@gmail.com

Osnovni problem je što jedan predstavnik Brčko distrikta blokira cio sistem u BiH.

Osnovni problem je što jedan predstavnik Brčko distrikta blokira ceo sistem u BiH. To je problem o kojem trebamo da pričamo i kroz ovu vežbu i sve ostalo”, zaključio je.

Direktor Civilne zaštite Republike Srpske Milan Novitović pobunio se prije vježbe odgovora na vanredne situacije “Koordinacija 2021”. Novitović je naveo da Koordinacijsko tijelo BiH postoji – ali da ga blokira predstavnik Brčko distrikta.

Novitović se pobunio u Domu Oružanih snaga BiH prije početka vježbe, a rekao je da je jedan čovjek uzurpirao prava svih i da nema predstavnika srpskog naroda.

“Koordinacijsko tijelo BiH postoji, formirano je odlukom Saveta ministara. U ciljevima vežbe ste definisali da je potrebno proveriti uspostavljanje koordinacionog tela. Šta hoćete da u startu kažete, da je ova vežba neuspela, jer ne možete da formirate koordinaciono telo? Ovde se radi o simulaciji, Štab za vanredne situacije RS je simuliran. Ovde ne sedi Višković kao predsednik štaba i ostali članovi štaba”, kazao je.

Novitović: Problem o kojem trebamo da pričamo

“Niste hteli ni da simulirate koordinaciono telo BiH. Zašto – ovde nema predstavnika srpskog naroda. Ne postoji vidljivost poddirektora, ovde je jedan čovek uzurpirao sva prava. Ministarstvo sigurnosti pokušava da uzurpira sva prava koordinacionog tijela. To je tehnički organ koordinacionog tela BiH, a koordinaciono telo od proglašenja i nastajanja Covida-19 radi odgovorno svoj posao”, poručio je Milan Novitović.

“Osnovni problem je što jedan predstavnik Brčko distrikta blokira ceo sistem u BiH. To je problem o kojem trebamo da pričamo i kroz ovu vežbu i sve ostalo”, zaključio je.

Novitović je rekao da pripadnici Civilne zaštite RS aktivno rade i radit će, ali neće dozvoliti da se na ovakav način postupa s njima, piše N1.

Šta je “Koordinacija 2021”?

U skladu sa Programom bilateralne saradnje Bosne i Hercegovine (BiH) i Sjedinjenih Američkih Država, u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu se od 21. do 25. juna izvodi simulacijska vježba za stolom “Koordinacija 2021”.

Cilj vježbe je testiranje sistema koordinacije, rukovođenja i postojećih planova između i na različitim nivoima vlasti u odgovoru na vanredne situacije.

Vježba uključuje nadležne institucije iz sistema zaštite i spašavanja svih nivoa vlasti u saradnji s nevladinim organizacijama.

U vježbi učestvuje i ekspertni tim iz SAD-a čiji su članovi iz inženjerijskog korpusa Vojske SAD-a (USACE) i Inicijative CMEP (Civil Military Emergency Program) Tima SAD-a te iz Agencije za upravljanje u vanrednim situacijama države Maryland uz posredovanje Ureda za odbrambenu saradnju (ODC Bosnia) Ambasade SAD-a u BiH.

Izvor: SB

Izdvojeno