bdf.brcko@gmail.com

USPJEŠNO IMPLEMENTIRAN PROJEKAT “MLADI U BIZNISU”

Juče je u prostorijama Evropskog univerziteta u Brčkom održana svečana dodjela certifikata povodom završetka implementacije projekta „Mladi u biznisu“ koji je u prethodnom periodu implementiralo Udruženje „Omladinski pokret za preokret“ a sufinansirala Vlada Brčko distrikta BiH.

Radi se o projektu koji je sprovoden u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Brčko distrikta a osnovni ciljevi projekta su povećanje zaposlenosti i samozapošljavanja mladih do 35 godina starosti.

Obuka se sprovodila u prostorijama Evropskog univerziteta od 04.05.2021 godine a učešće na obuci je uzelo oko 15 učesnika koji su oslušali predavanja na teme „Osnove preduzetništva I vođenja poslovnih knjiga i izrada uspješnog biznis plana“.
„Ovim projektom smo željeli stimulisati mlade poduzetne ljude da krenu razmišljati o pokretnju vlastitog biznisa, upoznati ih sa Programima samozapošljavanja u privredi i poljoprivredi ali i drugim programima i subvencijama Vlade i drugih donatora gdje mogu dobiti izuzetno povoljna ili nepovratna sredstva za pokretanje biznisa. Cilj predavanja je bio i da se učesnicima pruže osnovna preduzetnička, menadžerska znanja i praktična knjigovodstvena znanja kojima je poželjno ovladati ukoliko žele pokrenuti vlastiti biznis“ izjavila je Predsjednica Udruženja i Voditeljica projekta Alma Mehić.

Predavanja na temu preudzetništva i vođenja poslovnih knjiga održao je doc.dr. Edin Ajanović, menadžer, preduzetnik i doktor ekonomskih nauka koji je učesnicima na poklon darovao svoju knjigu „Moć inovacija“ čiji je autor, kao i praktični priručnik „Od ideje do biznisa“.

Radionice na temu izrade uspješnog biznis plana vodila je mr.sc. Amra Abadžić, šefica Pododjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu u Vladi Brčko distrikta gdje je pored Programa samozapošljavanja upoznala učesnike i sa drugim povoljnim fondovima (YEP inkubator poslovnih ideja), sa subvencijama Vlade Brčko distrikta i drugim benefitima koje je moguće ostvariti registracijom i pokretanjem biznisa u Brčko distriktu.

Tokom sedmodnevnih predavanja organizatori su ugostili i gostujuće predavače te su učesnici imali prilike da čuju kako je to izgledala uzlazna putanja u karijeri g-dina Kenana Alibabića mladog direktora grupacije Temax d.o.o sa sjedištem u Orašju, firme koja pored BiH posluje u još 3 zemlje Turskoj, SAD-u i Belgiji. Učesnicima se svojom inspirativnom preduzetničkom pričom obratio i g-din Ramiz Bečić, vlasnik najvećeg knjigovodstvenog servisa u Brčkom.

„Prema nezvaničnim informacijama koje smo dobili već je došlo do razmjene kontakta i cv-ija između pojednih poslodavaca i učesnika obuke, dok su dva učesnika na samom kraju obuke izrazila odlučnost da pokrenu vlastiti biznis i već pripremaju biznis plan za apliciranje na Program samozapošljavanja. Za nas je to pokazatelj da je naš projekat bio uspješan i da smo uspjeli motivisati i ohrabriti učesnike, proširiti njihova znanja i preduzetničke vidike. Ovo je i za nas podstrek da nastavimo i dalje sa našim aktivnostima i projektima ovog tipa“ riječi su Predsjednice Udruženja Alme Mehić.

Odjeljenje za stručne i administrativne poslove na čelu sa g-dinom Nedimom Hamzabegović, koji je bio prisutan na jučerašnjem događaju sa saradnicima, pružio je podršku članicama Udruženja i samom projektu i ohrabrio i sugerisao članicama da pripremaju veće projekte za Evropske fonodove u čemu je Odjeljenje spremno da ih podrži.

Jučerašnjem događaju prisustovao je g-din Admir Galijatović šef Sektora za posredovanje pri zapošljavanju u Zavodu za zapošljavanje Brčko distrikta koji je pohvalio organizaciju projekta.

Učesnici nisu krili svoje zadovoljstvo zbog novih znanja i korisnih inofmracija koje su ponijeli sa obuke dok su iz Udruženja najavili da će zadržati komunikaciju sa učesnicima i nastaviti pratiti rezultate projekta putem otvorene mailing grupe zajedno sa predavačima koja će biti raspoloživa za razmjenu informacija i konsalting.

Izdvojeno