bdf.brcko@gmail.com

Imamo u Distriktu jednu od najvećih i najbolje plaćenih javnih uprava u BiH koja je nedopustivo spora

Supervizor za Brčko distrikt Majkl Skenlan pozvao je danas na ubrzavanje sprovođenja važnih zakona i preduzetih koraka za poboljšanje transparentnosti i dobrog upravljanja u distriktu, saopšteno je iz OHR-a.

“U Brčkom su u toku pozitivne promjene, bilo da se radi o infrastrukturi, poslovnim ulaganjima i poboljšanim javnim uslugama. Tokom posljednjih godinu i po usvojeni su važni zakoni i preduzeti koraci za poboljšanje transparentnosti i dobrog upravljanja. Međutim, snjihovo provođenje se mora ubrzati, posebno kada je riječ o usvajanju neophodnih pravilnika za zakone koji se usvajaju”, istakao je Skenlan.

On je ukazao da je za usvajanje pravilnika odgovorna cjelokupna javna uprava, od rukovodstva do državnih službenika.

Skenlan je pojasnio da je u Brčkom, iako ima jednu od najvećih i najbolje plaćenih javnih uprava u BiH, priprema neophodnih pravilnika spora – Zakon o budžetu usvojen je u decembru 2019. godine, ali pravilnici su stupili na snagu tek u martu 2021. godine.

On je podsjetio i da je Zakon o udruženjima i fondacijama usvojen u oktobru 2020, ali da će pravilnici biti finalizirani tek ovog mjeseca.

“Ovaj letargični tempo operacionalizacije zakona mora biti popravljen. Test će biti Zakon o sprečavanju sukoba interesa, usvojen 24. marta ove godine. Pravilnik i komisija koja je osnovana tim zakonom moraju biti na snazi prije sezone godišnjih odmora u avgustu”, smatra supervizor Skenlan.

Skenlan je istakao da je upoznao mnogo vrijednih zvaničnika i javnih službenika, ali ocijenio da njihovu produktivnost isuviše često podrivaju oni koji su više usredsređeni na vlastitu, korist nego na to da služe zajednici.

“Uz dobro plaćene poslove dolazi i obaveza da se taj posao obavlja kvalitetno. Svrha javne uprave je da služi javnosti, a oni koji neće da rade svoj posao moraju snositi odgovornost”, naglasio je Skenlan.

On je istakao da su međunarodni partneri spremni da pomognu, ali zvaničnici Brčko distrikta i državni službenici moraju aktivno voditi sprovođenje.

“Neće biti boljeg primjera od rada Kancelarije za borbu protiv korupcije. Kancelarija za međunarodno suzbijanje narkotika i sprovođenje zakona Ambasade SAD zainteresovana je za partnerstvo sa distriktom u borbi protiv korupcije, uključujući i pomoć u izgradnji kapaciteta Kancelarije za borbu protiv korupcije”, rekao je Skenlan.

Skenlan je poručio da se pozitivan uticaj te kancelarije mora se vidjeti još ove godine.

Supervizor je u nizu sastanaka koje je održao danas razgovarao o tome kako ubrzati reforme sa rukovodstvom grada i Skupštine distrikta, liderima skupštinske opozicije iz Socijalističke partije, Naroda i pravde i SBB-a, predstavnicima stranaka DF i DNS, koje ne učestvuju u vlasti, te sa predsjednikom Unije nacionalnih manjina.

Skenlan je ukazao da svako od njih igra važnu ulogu u unapređenju dobrog upravljanja u Brčko distriktu, između ostalog, i slijedeći najviše standarde javne službe kroz vlastite aktivnosti i radnu etiku.

 

/SRNA/

Izdvojeno