bdf.brcko@gmail.com

U Brčko Distriktu BiH obilježen Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine

U povodu obilježavanja 15.travnja, Dana Armije RBiH, predstavnici Koordinacije boračkih udruženja Brčko distrikta i Saveza boračkih udruženja Tuzlanskog kantona danas su obišli Šehidsko mezarje u Gornjem Rahiću, te spomen obilježje u gradu, kako bi učenjem fatihe i polaganjem cvijeća odali počast stradalim borcima Armije R BiH.

Safet Bahor u ime Koordinacije čestitao je Dan Armije RBiH, iskazujući nezadovoljstvo statusom demobilisanih boraca do 57 godina iz Brčkog, u ratu maloljentih, a koji, za razliku od ostalih, iz Federalnog proračuna ne ostvarajuju mjesečna primanja. Ovom prigodom izrazio je nadu da će se do ljeta i ovaj problem kroz zakonsku regulativu riješiti.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK Zvjezdan Karadžin podsjetio je na sve one koji su se borili za ovu zemlju, ljude koji su ugradili živote u temelje ove zemlje.

„Kao vojnik bio sam na ratištima u zoni Brčko i znam koliki su napori uloženi da se očuva slobodna teritorija i ne dozvole prodori koji su vršeni u više navrata“, istaknuo je Karadžin.

Događaj je organiziran uskladu s mjerama Kriznog stožera za zaštitu i spašavanje, a vijence i cvijeće su, između ostalih, položili predstavnici brčanskih UG Dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni Ljiljan” i Udruženja demobilisanih boraca, te predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona.

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno