bdf.brcko@gmail.com

ZZ “Brka” u eksperimentalni rad pustila najsavremeniju mljekaru

Zemljoradnička zadruga Brka u Brčko je jedan od rijetkih privrednih subjekata koji je u doba pandemije uspio proširiti proizvodne kapacitete odnosno osigurati nova radna mjesta. Učinjeno je to zahvaljujući projektu „Farma 2“ uz čiju je podršku zadruga okončala projekat izgradnje najsavremenije mljekare pustivši je u eksperimentalnu proizvodnju odnosno rad.

„U cijeli posao uložili smo više od milion maraka od čega je 200.000 donacija USAID-a i Vlade Švedske, namijenjena za nabavku najsavremenije opreme za preradu mlijeka, koju smo već instalirani, te započeli eksperimentalnu proizvodnju u kojoj je trenutno angažovano četiri nova radnika“, rekao je projekt menadžer zadruge, Adis Rahman.

U ovom momentu prerađuje se više od 1.000 litara mlijeka dnevno u najkvalitetnije vrste dimljenih sireva i maslaca.

„Kada sve bude funkcionisalo punim kapacitetom moći ćemo prerađivati i znatno više od našeg trenutnog otkupa koji je 10.000 litara dnevno, a u samoj mljekari, zavisno od tržišta i plasmana gotovih proizvoda, biće zaposleno pet do osam radnika“, precizirao je Rahman.

Ako sve bude teklo prema planu, mljekara bi u punom kapacitetu, uz zvanično otvaranje, trebalo da profunkcioniše do kraja tekućeg mjeseca.

 

Izvor: RBDBiH

 

Izdvojeno