bdf.brcko@gmail.com

U Brčko Distriktu održana centralna svečanost povodom nove 1446. hidžretske godine

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Brčko i Udruženja građana “Perspektiva” Brčko sinoć je održana centralna svečanost u povodu nastupanja nove 1446. hidžretske godine.

– Sa današnjim danom navršio se 1445. takozvanih lunarnih godina od jednog važnog istorijskog događaja rane muslimanske istorije, a riječ je o seobi poslanika Muhammeda i njegovih drugova sa haba iz Mekke u Medinu. I prva generacija muslimana se opredjelila da ovaj događaj označi kao početak muslimanske ere, odnosno početak računanja vremana kod muslimana – rekao je glavni imam Medžlisa Isamske zajednice Brčko distrikta efendija Mustafa Gobeljić.

– Ovaj događaj ima nekoliko dimenzija. Pored istorijske i kulturološke on oma i političku dimenziju i sastoiji se u tome da je hidžra omogućila da se islam i muslimani ostvare kao civilizacija do tada nepoznata u svijetu. Hidžra je u političkom smislu omogućila da ta plemenska zajednica, ljudi koji su živjeli u trivalnom društvu da im se izgradi svijest o državi i važnosti države koja je trajala nekoliko vijekova. I mi hidžru posmatramao kroz prizmu poruka i pouka – zaključio je Gobeljić.

Član Organizacionog odbora obilježavanja hidžretske nove godine Ensar Gobeljić rekao je da su pored izvođača duhovne muzike Armina Muzaferije sinoć  na svečanosti nastupili i lokalni izvođači duhovne muzike: Hor Mošus, Amila Hasičević, Esma Čačković i Dječiji hor Mošus.

Centralnoj svečanosti u povodu nastupanja nove 1446. hidžretske nove godine pod motom “Nek`se srca otvore” prisustvovao je  i gradonačlenik Brčko distrikta Zijad Nišić.

federalna.ba/Fena

Izdvojeno