bdf.brcko@gmail.com

SDA i dva nezavisna poslanika ponovo pokrenuli inicijativu za smjenu gradonačlenika Zijada Nišića

Poslanički klub Stranke demokratske akcije Brčko distrikta i dva nezavisna poslanika Abdulah Iljazović i Bahrija Ribić danas su na konferenciji za novinare predstavili drugu po redu inicijativu za razrješenje gradonačelnika Brčkog Zijada Nišića koju su nedavno podnijeli Skupštini Brčko distrikta.

Kao razloge za ponovno podnošenje inicijative opozicioni poslanici navode loš rad Vlade Brčko distrikta i sporost u sprovođenju reformi.

Predsjednik Opštinskog odbora SDA Brčko Esed Kadrić obraćajući se novinarima rekao je da će u skorije vrijeme o inicijativi razgovarati sa predstavnicima druga dva naroda u Distriktu i predložiti dva kandidata za gradonačelnika, Senada Osmanovića i Eldada Mrkaljevića, obojica iz SDA.

„Grupa poslanika je pokrenula inicijativu za smjenu gradonačelnika pridržavajući se ponovo razloga i principa koji su vrijedili kada sam smijenjen u smislu većinskog predstavljanja jednog naroda jer sadašnji gradonačelnik nije obezbjedio podršku većinskog naroda iz kojeg dolazi“, istakao je Kadrić objašnjavajući razloge zbog čega po njegovom mišljenju Vlada Distrikta stagnira u radu.

„Na nedavnoj sjednici PIK-a u Sarajevu supervizor za Brčko je rekao da je ova lokalna zajednica u fazi stagnacije i zastoja u razvoju, što može biti samo potvrda onoga što govorimo“, rekao je Kadrić navodeći da trenutna vlast nema dovoljan broj poslanika u Skupštini koji će glasati za budžet i donijeti nove zakone i samo zbog toga gradonačelnik treba podnijeti ostavku.

Prema njegovim riječima ova inicijativa može biti prilika kako bi došlo do stabilizacije političkih prilika u Distriktu i osposobljavanja Vlade za efektivnijim radom. Kadrić je ponudio stabilnu široku koaliciju koja bi imala kapacitet da stabilizuje prilike u Brčkom i da brže i efikasnije radi kao i u prethodnom periodu.

Apelovao je na sve učesnike u političkom životu da još jednom razmisle o principima koji su vrijedili ranije, a radi se o većinskom predstavljanju jednog naroda. Predsjednik SDA Brčko na kraju konferencije za medije upitan da li će biti prepreka kod druga dva naroda s obzirom da su ranije izrečeni stavovi o nepodržavanju promjena, Esed Kadrić je rekao da su sada nove okolnosti i kontekst, te da će u ovom slučaju prevagnuti osjećaj odgovornosti prema zajednici.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Izdvojeno