bdf.brcko@gmail.com

Brčaci krenuli pješice ka Vukovaru

Na put ka Vukovaru danas su  krenula 22 pripadnika Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata, te Udruge invalida prosteklih iz 108. HVO Pješačke brigade Ravne Brčko, a povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine.

– Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća ispred spomen-obilježja poginulim braniteljima u središtu grada u Brčkom, kolona je krenula put Vukovara, te je za danas planirano doći do grada Otoka, a sutra nastavljamo svoj put gdje bi trebali stići u večernjim satima i zadnji dan ćemo se priključiti koloni u Vukovaru koja kreće od bolnice do groblja – kazao je uime organizatora Mirko Zečević Tadić predsjednik HVIDRA-e.

Na ovaj način, istaknuo je Zečević Tadić, odaje se  počast svim poginulim braniteljima koji su izgubili živote na svojim kućnim pragovima.

– Os 22 sudionika ove kolone njih 18 su branitelji, te imamo dvije supruge i dvoje djece naših branitelja i svojim primjerom prenosimo ovu tradiciju i na mlađe naraštaje – dodao je Zečević Tadić

Prije samog polaska, svi sudionici Kolone sjećanja Brčko-Vukovaru bili su u crkvi Presvetog Srca Isusovog gdje su, kao i prethodnih godina, od velečasnog Damira Ivanovića dobili sveti blagoslov da ih čuva na njihovom putu do Vukovara.

Kolonu sjećanja ispratili su i zvaničnici izvršne i zakonodavne vlasti Brčko distrikta uime hrvatskog naroda, a među njima i dogradonačelnik Distrikta Anto Domić i dopredsjednik Skupštine Ivo Filipović.

– Ovo je vrlo važan događaj na simboličnoj razini da se prisjetimo žrtava koju su Hrvati prošli braneći Vukovar, kao i sve zločine koje su pretrpjeli od strane agresora, te se na ovaj način šalje poruka da se takvo zlo ne smije dogoditi – kazao je Anto Domić, dogradonačelnik Disrikta, dodajući kako iz tih zločina trebamo izvući pouke za budućnost i da šaljemo poruke mira i tolerancije.

„Kolona sjećanja Brčko-Vukovaru“ održava se već tradicionalno 14. godinu za redom, a 18. studenog na „Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine“ će se kolona iz Brčkog priključiti svim ostalim u Vukovaru, gdje će uz šetnju od bolnice do groblja i uz Svetu misu odati počast svim žrtvama Domovinskog rata.

federalna.ba/Fena

Izdvojeno