bdf.brcko@gmail.com

Nezainteresovanost brčanskih roditelja za uključivanje u život i internet život djece

Juče je u organizaciji JU Gimnazije “Vaso Pelagić” Brčko, u saradnji sa Vijećem roditelja naše škole organizovano predavnaje na temu “Opasnosti na internetu-podrška roditeljima” gdje su bili pozvani prvenstveno roditelji naših učenika, a onda i svi drugi roditelji sa područja Distrikta, s ciljem informisanja o stanju upotrebe i zloupotrebe interneta i društvenih mreža.

Predavač na ovu temu bio je Goran Blagojević, stariji istražilac u Jedinici specijalističke policije Brčko distrikta BiH.

“Od pozvanih 621 našem pozivu odazvalo se ukupno 29 roditelja, što ukazuje da nedovoljnu zainteresovanost roditelja za uključivanje u život i internet život djece – mjesto gdje djeca po istraživanju provode najveći dio svog vremena. Opasnosti kojima su izloženi, problemi s kojima se susreću, iskustva u našem radu s njima i iskustva policije u postupanju u ovakvim situacijama zaista su zabrinjavajući, te smo smatrali da su ovakva i slična predavanja neophodna prvenstveno kao podrška roditeljima ali i pomoć u odgajanju zdravih ličnosti.

Iskustva u našem radu govore o tome da sve veći broj učenika razvija ovisnost o telefonu, društvenim mrežama, igricama, narkoticima, a da roditelji zbog ovakvog odnosa vrlo često zakasne u reakciji i pomoći djetetu.

Odaziv roditelja je poražavajući ukazatelj koji upućuje da su roditelji nedovojno uključeni u živote vlastite djece. Izostankom roditeljske podrške i zainteresovanosti možemo očekivati ishode kakvim smo svjedocima svakodnevno prilikom izvještavanja medija, kako kod nas tako i u okruženju, te smatramo da je neophodno animirati roditelje, kako bi se što više uključili u živote vlastite djece i skupa sa školom kao odgojno-obrazovnom ustanovom pomogli im u izgradnji zdrave i samosvjesne ličnosti”, zaključila je stručna saradnica u ovoj ustanovi Edina Osmić-Šadić.

 

 

Izvor: nula 49

 

Izdvojeno