bdf.brcko@gmail.com

MLADI ODLAZE, A PRIMAMO STRANU RADNU SNAGU: U Brčko Distriktu izdate 223 radne dozvole za stance

Zbog sve većeg odlaska radno sposobnog stanovništva iz BiH, od kojih veliki dio čine mladi, a koji odlaze sve češće, ne zbog samo ekonomske, već i političke i sigurnosne situacije, poslodavci u BiH ostaju bez kvalifikovanog, stručnog domaćeg kadra koji bi zaposlili.

U Bosni i Hercegovini u prvoj polovini 2023. godine, kada je u pitanju strana radna snaga, ukupno je izdato 2.490 radnih dozvola, od čega je u Federaciji izdata 1.031 dozvola, u RS-u 1.236, i u Brčko distriktu 223.

Najveći broj radnika zaposlen je u građevinarstvu, čak 999, slijede trgovina na veliko I malo 323, prerađivačka industrija, umjetnost, zabava I rekreacija, poslovanje nekretninama, hotelijerstvo i ugostiteljstvo.

Što se tiče brojnosti stranih radnika prema državama porijekla, najviše radnih dozvola izdato je državljanima Turske (732), Srbije (336), Nepala (163), Bangladeša (159), Kine (134), Indije (128), Hrvatske (67). (ovo čitam, ovo ispod ide na ekran)

Najviše radnih dozvola izdato je državljanima:

Turske: 732

Srbije: 336

Nepala: 163

Bangladeša: 159

Kine: 134

Indije: 128

Hrvatske: 67

Admir Čavalić, ekonomski analitičar, kaže:

  • Vjerovatno da će inostrana radna snaga biti učestalija razmijevajući iskustva zemalja istočne Evrope I zapadnog Balkana. Koje poslove će stranci uzimati, one koje BiH radnik nije spreman da radi, štaviše i ukoliko ima mogućnost da ostvari zaradu možda nije spreman da radi neke poslove iz nekih svojih razloga. Tako da, kao što nama postoji zapad, tako i mi smo nekome zapad i ima radnika u nekim zenljama koji su spremni doći raditi u BiH. I plaćati porez ovdje – rekao je on za Hayat.

(A. Hadžić)

Pogledajte prilog OVDJE.

 

The post I MI SMO NEKOME ZAPAD: MLADI ODLAZE, A PRIMAMO STRANU RADNU SNAGU first appeared on Hayat.ba.

Izvor: hayat.ba

Izdvojeno