bdf.brcko@gmail.com

ČOVIĆ O TVRDNJAMA IZ RS-a DA JE BiH “UTOČIŠTE RADIKALNIH ISLAMISTA”:

”Djelomično sam upoznat s onim što su kolege Parlamentarci uputili, ali osobno mislim da je to tema za unutarnju političku scenu koju moramo otvoriti na parlamentarnoj raspravi idući tjedan”, rekao je Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH, navodeći kako ne želi komentirati pismo koje su državni parlamentarci iz SNSD-a uputili američkom Senatu i Kongresu.

Podsjećamo, u pismu je navedeno kako je “BiH već dugo utočište radikalnih islamista i da nacionalističke politike najvećih bošnjačkih stranaka potvrđuju namjeru da BiH vlada bez Srba i Hrvata”.

”Siguran sam da ćemo u Domu naroda otvoriti ta pitanja. To je sigurnosno pitanje BiH. I ne samo ono što dugo vremena pričamo o ‘spavačima’ ili kako će to netko nazvati nego i svim drugim ugrozama koje potencijalno postoje ispred nas. Tako da ćemo u Parlamentu otvoriti to pitanje i to ćemo i mi potencirati kao predstavnici Kluba Hrvata u Domu naroda”, rekao je Čović nakon sjednice HNS-a BiH u Mostaru.

ŠTA SU NAPISALI PARLAMENTARCI IZ RS-a?

SNSD-ovi parlamentarci uputili su Europskom parlamentu i američkom Kongresu pismo u kojem su naveli da “u BiH postoje terorističke ćelije koje bi mogle biti aktivirane”.

Na početku pisma ističu da su daytonska struktura BiH i mehanizmi uspostavljeni Daytonskim mirovnim sporazumom od ključne važnosti za stabilnost BiH jer su politike upravljanja i preovlađujući pogledi na svijet tri konstitutivna naroda “veoma različiti”.

“Na primjer, najveća bošnjačka politička stranka izrazito je islamističke orijentacije. Eliminiranje ustavnih elemenata podjele vlasti, dakle, nezamislivo je za Srbe i Hrvate u BiH”, navodi se.

Također, napisali su da je Ustav BiH na udaru visokog predstavnika i drugih stranih aktera koji, kako tvrde, centraliziraju BiH suprotno Ustavu BiH. Dodaju da se RS suprostavlja daljnjoj eroziji Ustava.

“Među onima koji pokušavaju da ukinu daytonski kompromis su političari koji predstavljaju bošnjački narod u BiH, koji često poziraju kao postnacionalistički reformatori koji zagovaraju ono što nazivaju ‘građanskom državom’ BiH. Niko ne treba da se zavarava ovim verbalnim lukavstvom. Budući da Bošnjaci čine neznatnu većinu stanovništva u BiH, ‘građanska’ BiH koju ovi političari prizivaju bila bi zemlja kojom bi za Bošnjake vladali Bošnjaci. Navedene nacionalističke politike najvećih bošnjačkih stranaka, kao i stalna nastojanja da ostvare prevagu u institucijama vlasti u BiH, potvrđuju njihovu namjeru da vladaju BiH bez Srba i Hrvata”, stoji u pismu.

 

 

Izvor: slobodna-bossna

Izdvojeno