bdf.brcko@gmail.com

Novi “non-paper” za Zapadni Balkan: Da se Zapadni Balkan nađe na visokoj ljestvici prioriteta za EU,

Ministrima Vijeća ministara vanjskih poslova EU ponuđen je “non paper” za Zapadni Balkan iza kojeg stoje Hrvatska, Slovenija, Austrija, Češka, Grčka, Italija i Slovačka, piše N1.

Prema saznanjima N1, ove države se “zalažu da se Zapadni Balkan nađe na visokoj ljestvici prioriteta za EU, kao i da se pruži puna podrška putu država Zapadnog Balkana ka EU”.

Ističe se kako je ovaj region izložen raznim uticajem sa strane, ilegalnim migrantima, pa je potrebno uskladiti zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku, kao i tješnje raditi na usklađivanju svojih stajališta sa EU standardima.

Kroz ovaj novi dokument, navodno, trebaju se organizovati češće sastanci sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana, te da bi ministri vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana trebali održavati redovnije sastanke sa ambasadorima zemalja EU.

Suštinski, ono na čemu se kroz ovaj dokument najviše insistira je, kako saznaje N1, pojačano prisustvo Evropske unije u zemljama Zapadnog Balkana i njihovo involviranje u ovaj prostor da bi se zemlje što prije pridružile EU.

Izdvojeno