bdf.brcko@gmail.com

Brčanska Policija kod lica inicijala H.M. pronašla opojnu drogu „Marihuanu”

I ovog ponedeljka donosimo vam pregled značajnih sigurnosnih događaja koji su obilježili vikend za nama.

KRIMINALITET:

– U navedenom periodu na prostoru Brčko distrikta BiH nije bilo zabilježenih događaja sa obilježjima krivičnih djela.

JAVNI RED I MIR:

– Tokom izvještajnog perioda zabilježen je jedan događaj narušavanja javnog reda i mira i to dana 12.11.2023. godine u 08.47 sati kada je jednom licu zbog počinjenog prekršaja iz člana 4. „Drsko ponašanje” Zakona o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH izdat prekršajni nalog.

SAOBRAĆAJ:

– U izvještajnom periodu dogodila se jedna saobraćajna nezgoda.

– Policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su prilikom kontrole isključili ukupno 17 vozača i vozila. Od toga 12 vozača koji su vozilima upravljali pod dejstvom alkohola, jednog koji je upravljao neregistrovanim vozilom, tri jer su vozilima upravljali nakon isteka važnosti potvrde o registraciji i jednog jer ne posjeduje odgovarajuću ispravu koja važi u BiH.

OSTALO:

– Dana 11.11.2023. godine u 08.45 sati policijski službenici su u mjestu Gornji Rahić nakon izvršene kontrole iz saobraćaja isključili vozača motornog vozila marke “Ford Focus” lice inicijala F.M. rođenog 1977. godine iz Sapne, nastanjen u Gornjem Rahiću. Provjerom u registru je utvrđeno da navedeno lice po osnovu neplaćenih novčanih kazni ima dug u iznosu od 3.323,60 konvertibilnih maraka, te mu je zbog osnova sumnje da će nastaviti sa vršenjem istih, a u skladu sa članom 20. stavovi (1) i (2) Zakona o prekršajima Brčko distrikta BiH, privremeno oduzeto motorno vozilo i deponovano u depozit Policije Brčko distrikta BiH.

– U izvještajnom periodu policijski službenici su nastavljajući planske aktivnosti na sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, dana 11.11.2023. godine policijski službenici su izvršili kontrolu lica inicijala H.M. rođenog 2004. godine iz Brčkog, kod kojeg je pronađen paketić sa biljnom materijom za koju je preliminarnim vještačenjem utvrđeno da se radi o opojnoj drogi „Marihuana”, ukupne neto mase 1,358 grama. Nakon toga 12.11.2023. godine izvršena je i kontrola lica inicijala M.S. rođenog 2002.. godine iz Brčkog kod kojeg je pronađen paketić sa biljnom materijom za koju je preliminarnim vještačenjem utvrđeno da se radi o opojnoj drogi „Marihuana”, ukupne neto mase 0,364 grama.

Protiv pomenutih lica će Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH biti podnešen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog počinjenih prekršaja “Posjedovanje narkotičkih sredstava” iz člana 4. stav (1), a kažnjivo po članu 85. stav (1) tačka 1. i u vezi sa članom 85. stav (3) Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH” 8/06).

 

Izdvojeno