bdf.brcko@gmail.com

BiH dobila šansu, ali Izvještaj oslikava stvarno stanje

Dobra vijest je, kako je rekao šef Delegacije EU Johann Sattler, da se BiH kreće naprijed na evropskom putu što se tiče procesa pridruživanja.
Podsjetio je da je Komisija danas dala preporuku otvaranja pregovora sa BiH onda kada se ispuni dovoljan stepen usklađenosti sa kriterijima dodajući da to zapravo znači uslovljeno otvaranje pregovora.

– Predsjednica EK je pojasnila da su naša vrata otvorena i to širom, a sada je na BiH da izvrši potrebne reforme – istakao je Sattler.
U Izvještaju je, kako je dodao, navedeno da će Evropska komisija najkasnije do marta naredne godine podnijeti izvještaj o ostvarenom napretku u smislu konkretnog otvaranja pregovora, s tim da je to moguće i prije tog roka.
– EU prepoznaje i potvrđuje pozitivne pomake BiH, ali jedna od dobrih stvari izvještaja je što se u njemu navode i neki negativni pomaci koji koče BiH na evropskom putu. Izvještaj je neosporan pokazatelj da je mjesto BiH u EU – istakao je Sattler dodajući da Evropska komisija naglašava da im je proces pridruživanja ponovo u fokusu.
Pohvalio je napore Vijeće ministara BiH, postignute rezultate i napredak u reformama, te naveo Zakon o ombudmenu za ljudska prava, izmjene i dopune zakona o VSTV-u, Zakon o slobodi pristupa informacijama. Sve su to, dodao je, pozitivni koraci koji su realizovani ovog ljeta, a usvojene su i važne strategije i planovi.
Kao negativni u izvještaju navedeni su potezi u RS koji idu u pogrešnom smjeru, a vezani za Ustavni sud BiH, usvajanje određenih zakona. Sattler je pozvao na prestanak takvih aktivnosti.
BiH, naglasio je, ne može sebi priuštiti da kaska u reformama, jer se samo kroz njih može početi pripremati za intenzivan i naporan proces pregovora o članstvu.
Generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH Haris Plakalo izjavio je za Fenu da je zeleno svjetlo koje je BiH danas dobila na zasjedanju kolegija Komesarijata Evropske komisije pod predsjedavanjem Predsjednice EK Ursule von der Leyen, o uslovnom otvaranju pregovora BiH i EU, uprkos snažnim diskusijama protiv i nedostatka optimizma po tom pitanju, ipak jedan obrat nakon dva dana zasjedanja kolegija Komesara EK, te da predstavlja pozitivne vijesti za BiH.
Osvrnuo se i na izvještaj Evropske komisije o napretku BiH ka EU.
– Bosna i Hercegovina dobila je uslovno otvaranje pregovora sa EU, te je važna saglasnost komesara EU komisije kada je u pitanju ova odluka. Obzirom da je dato zeleno svjetlo, ova odluka naći će se i na raspravi Evropskog vijeća u decembru, gdje bi trebala dobiti svoju potvrdu kao dodjeljivanje uslovnog početka pregovora od marta 2024. godine, ali sa presjekom stanja od strane EU komisije, glede potrebnih reformi i uvjeta koje bi BiH do tada trebala ispuniti – kazao je Plakalo.
Po njegovim riječima, isti datum započinjanja pregovaračkog procesa preciziran je i za Ukrajinu i Moldaviju, “tako da su ovo ipak pozitivne vijesti, jer je data šansa BiH da ne izgubi sljedeću godinu kada su u pitanju pregovori, i čeka na nova zasjedanja kolegija Evropske komisije i Evropskog vijeća”.
Generalni sekretar EP BiH Haris Plakalo naglasio je i da izvještaj o napretku zemalja zapadnog Balkana koji je komisija danas utvrdila, a evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Oliver Varhelyi prezentirao javnosti, potvrđuje ograničeni napredak BiH u određenim segmentima kao što je formiranje koalicije na državnom nivou, usvajanje nekoliko zakona iz evropske agende, usaglašavanje o kontakt tački Europola za BiH, te težnje i opredjeljenja političkih predstavnika za integraciju BiH u EU.
Međutim, ističe Plakalo, naglašeni su i nedostatci na kojima se treba užurbano raditi pri njihovom otklanjanju.
– Prije svega prepoznati su potezi entitetskih vlasti u procesu usvajanja antievropskih zakona, kao što je zakon o kleveti u RS, poziv sudijama Ustavnog suda BiH da napuste svoje dužnosti u toj najvišoj pravosudnoj instituciji BiH, te usvajanje zakona da se odluke Ustavnog Suda BiH neće implementirati do daljnjeg, što svakako potkopava pravosudni integritet i uspostavu vladavine prava u entitetu RS i ima refleksije na pravosudni sistem u BiH. Nacrt zakona o “stranim agentima” još je jedan u nizu kritikovanih zakona koji su u pripremi za usvajanje, a koji targetira organizacije i civilni sektor kao potencijalnu prijetnju vlastima, te svakako pravi pritisak za budući razvoj civilnog sektora u BiH. Potrebno je uskladiti Ustav BiH sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, te u potpunosti implementirati sve presude Evropskog suda za ljudska prava unutar ustavno – pravnog sistema BiH – kazao je Plakalo.
Dodao je da je važbo hitno usvajanje zakona o spriječavanju sukoba interesa, zakona o sudu BiH, zakona o pranju novca, zakona o spriječavanju finansiranja terorizma, čije će se usvajanje ili neusvajanje naći u presjeku stanja unutar BiH od strane EK u martu mjesecu, kada bi BiH trebala započeti pregovarački proces sa EU.
– Sloboda izražavanja i sloboda medija također je detektovana kao nazadak, te je naglašeno kako se i ovo polje mora poboljšati, reforma javne uprave i prevelika administracija, još uvijek ostaju negativno označeni od strane EK. Sve ovo je smjernica bosanskohercegovačkim političkim predstavnicima i institucijama BiH da u narednom periodu, do eventualnog početka pregovora BiH sa EU u martu 2024. godine, poboljšaju ove segmente, te da se napravi dovoljno napretka, kako bi se opravdala današnja odluka EK o dodjeljivanju i konsenzusu kolegija Evropske komisije o uslovnom početku pregovora BiH sa EU, planiranom za mart sljedeće godine – izjavio je Feni generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH Haris Plakalo.

(Vijesti.ba)

 

Izdvojeno