bdf.brcko@gmail.com

AMERIKA UPRAVO OBJAVILA: Ovo su uslovi za mir u Pojasu Gaze!

Američki državni sekretar Antony Blinken ponovo je odbacio pozive na hitan prekid napada Izraela na Gazu i iznio stav SAD o tome kako bi trebalo da izgleda “dan poslije” okončanja rata u palestinskoj enklavi.

On je na konferenciji za novinare nakon sastanka G7 u Tokiju rekao da svi žele da se “što prije okonča sukob i da se u međuvremenu minimizira stradanje civila”, prenosi Guardian.

“Ali, kao što sam razgovarao sa svojim kolegama iz G7, oni koji pozivaju na hitan prekid vatre imaju obavezu da objasne kako da se nosimo sa neprihvatljivim ishodom koji bi vjerovatno donio. Hamas se povukao sa više od 200 talaca, sa kapacitetom i jasnom namjerom da ponovi 7. oktobar, iznova i iznova”, naglasio je Blinken.

Blinken je iznio stav SAD o tome kako bi trebalo da izgleda “dan poslije” u Pojasu Gaze nakon završetka rata između Izraela i Hamasa. On je novinarima rekao da su to uslovi potrebni za “trajan mir i sigurnost”.

Blinken je iznio stav da Izrael ne može upravljati Gazom, ali da može doći do “prelaznog perioda” nakon završetka trenutnog sukoba.

“Gazom ne može upravljati Hamas. To je jednostavno poziv na ponavljanje 7. oktobra. Takođe je jasno da Izrael ne može da okupira Gazu”, rekao je Blinken, prenosi Reuters.

On je naglasio da je trenutna realnost da možda postoji potreba za nekim prelaznim periodom na kraju sukoba.

“Mi ne podržavamo ponovnu okupaciju i ono što sam čuo od izraelskih lidera je da oni nemaju namjeru da ponovo okupiraju Gazu”, rekao je Blinken.

Američki državni sekretar je izjavio da ključni elementi budućeg mira uključuju da neće biti “prisilnog raseljavanja Palestinaca iz Gaze”.

“Ni sada, ni poslije rata”, istakao je Blinken.

On je naveo i druge uslove: nema upotrebe Gaze kao platforme za terorizam ili nasilne napade, nema ponovne okupacije Gaze nakon završetka sukoba, nema pokušaja blokade ili opsade Gaze, nema smanjenja teritorije Gaze i  mora se osigurati da ‘nikakva teroristička prijetnja ne dolazi sa Zapadne obale’.

Američki državni sekretar je također saopćio da SAD traže buduće rješenje za “održivi mir”, uključujući stavljanje “palestinskih glasova i težnji u centar postkrizne uprave u Gazi”.

Blinken je rekao i da planovi moraju uključivati ujedinjenje Gaze sa Zapadnom obalom pod palestinskim vlastima.

Izdvojeno