bdf.brcko@gmail.com

Zastoj na putu evropskih integracija u Brčko distriktu BiH

Distrikt Brčko zaostaje na putu evropskih integracija u odnosu na ostale nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini. Mnoge mjere koje su trebale biti realizovane do kraja 2021. godine, u ovoj lokalnoj zajednici ni dvije godine nakon isteka roka nisu završene.

Brčanski distrikt participira u radu 36 komisija i 7 pododbora na putu  evropskih integracija BiH, u okviru kojih su angažirana 132 uposlenika koja predstavljaju ovu lokalnu zajednicu. Njihovi rezultati rada su veoma loši.

„Pratit ćemo rezultate rada i na neki način mi ćemo to valorizirati. Uostalom, ide i reforma javne uprave, to je 1 od 14 prioriteta za ulazak u Evropsku uniju, gdje će se analiza tih rezultata uvrstiti kao kriterij koji može da bude bitan u smislu reorganizacije i profesionalizacije svih pozicija u javnoj upravi“, kazao je brčanski gradonačelnik Zijad Nišić (SBiH).

PDP-ov zastupnik u brčanskom parlamentu Siniša Golić napominje kako se radi i na novom zakonu o javnoj upravi koji, između ostalog, treba to da definiše: „Naš politički stav je da organizacija prevashodno nadležnih odjeljenja Vlade zahtijeva značajniju promjenu. To bi možda dalo i bolje efekte kada su ovakve stvari u pitanju“.

Na prošloj sjednici Skupštine Distrikta upućene su brojne kritike na rad brčanske administracije koje su urodile plodom, tako da se u posljednjih nekoliko dana počelo aktivnije raditi na realizaciji mjera.

„Brčkom treba malo da od jednog defanzivnog pristupa prijeđe u ofanzivni pristup, a time bi nam se otvorile razne mogućnosti za neke druge blagodeti koje dobijamo iz Evropske unije, poput različitih vrsta grantova“, ističe predsjedavajući Komisije za evropske integracije Uroš Vojnović (US).

Međutim, ima nešto u čemu Distrikt Brčko prednjači u odnosu na ostale nivoe vlasti u BiH. Riječ je o usvajanju antikoruptivnih zakona, prije svega Zakona o sprečavanju sukoba interesa, koji je još na čekanju u entitetima.

federalna.ba

Izdvojeno