bdf.brcko@gmail.com

Institucije u Brčko Distriktu koje ničemu ne služe

Razvojem demokratije ne razvijaju se samo osnovna ljudska prava, nego i npr.sloboda umjetnika (sloboda stvaralaštva i izražavanja) da na svoj način interpretira pojedine pojave u društvu.

Ne pojavljuju se tako često događaji i umjetnici koji idu ovim putem, ipak se dolazi u sukob sa ideologijama, vladajućim elitama, što je samo po sebi već problem. Naročito ako živite u društvu i vremenu gdje su vladajuće elite sujetne, željne osvete prema neistomišljenicima.

Prije nekih 50-tak godina, čuvena engleska serija Monti Pajton, je na taj čudni engleski način humora ismijavala birokratiju, neučinkovitost, u kultnoj epizodi u kojoj smo se upoznali sa „ministarstvom za smiješno hodanje“.

A da smo na putu demokratije, razvoja slobode stvaralaštva i izražavanja pokazao nam je prošle sedmice i naš sugrađanin i novinar Neđo Đurović, u emisiji „Razgovor s povodom“, gdje su stanovnici Brčko distrikta mogli da se upoznaju sa Kancelarijom za prevenciju korupcije.

Nakon nešto više od dvije godine postojanja, potrošenih oko pola miliona KM narodnih para, rukovodeći organi su odlučili da se obrate javnosti, da se zna da postoje. Nadalje,  objašnjavaju „da se bave određenim procesima, prema određenim organima i institucijama, a što će u konačnom donijeti određene mjere“.

Pa ti sad skontaj, šta to određeni priča.

Kome nije bilo jasno čime se bavi „Kancelarija za prevenciju korupcije“ nakon upita novinara rukovodeći organ daje pojašnjenje: „konkretno, bave se određenim procesima, predradnjama, kao što je zaprimanje prijava od građana, koje nakon obrade i uz propratni akt dostavljaju Policiji ili Tužilaštvu. Nemaju dodir sa konkretnim predmetima, jer od građana očekuju da budu produžena ruka. Njihovo je da prime prijavu i pošalju je dalje, a da bi to sve išlo tečno imaju potpisan čak i memorandum o saradnji“.

Neće nas tamo neki Monti Pajton sa svojim „Ministarstvom za smiješno hodanje“ učiti kako je to imati instituciju koja ničemu ne služi. Imamo i mi svoje odvažne umjetnike, novinare, tj. g-dina Neđu Đurovića, a koju će nam sljedeću instituciju Brčko distrikta predstaviti ostaje da vidimo u sledećoj epizodi „Razgovor sa povodom”.

Nepošteni građanin“

Izdvojeno