bdf.brcko@gmail.com

Schmidt upozorio UN na do sada nezabilježene napade na mirovni sporazum u BiH

Visoki predstavnik Christian Schmidt podnio je redovni izvještaj generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda, navodeći događaje relevantne za provedbu Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu od 16. aprila do 15. oktobra 2023.

Kao konačni autoritet u području djelovanja, visoki predstavnik upozorio je na do sada nezabilježene napade na Mirovni sporazum i ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine, uključujući i visokog predstavnika i Ustavni sud BiH – kao njihove zaštitnike.

Istakao je da odgovornost za napade leži na vlastima Republike srpske, na čelu s predsjednikom Miloradom Dodikom, koji se nalazi pod međunarodnim sankcijama zbog prijetnji Mirovnom sporazumu.

Schmidt je odlučno odbacio pogrešna tumačenja Dejtonskog sporazuma u Rs-u koja služe secesionističkim ciljevima, uključujući i tvrdnje kojima se negira kontinuitet Bosne i Hercegovine i pogrešno predstavlja njeno ustrojstvo.

– Država Bosna i Hercegovina nije savez država, niti konfederacija. Na teritoriji Bosne i Hercegovine postoji samo jedna država, a to je Bosna i Hercegovina – naglasio je visoki predstavnik.

Naveo je da međunarodnoj zajednici i dalje ostaju dostupni instrumenti da se suprotstavi prijetnjama Mirovnom sporazumu. Ovi instrumenti se moraju održavati i jačati.

U izvještaju se također navode koraci koji su poduzeti za unapređenje institucionalne funkcionalnosti Bosne i Hercegovine i napretka ka integraciji u EU, kao pozitivna ostvarenja.

Schmidt je članove Vijeća sigurnosti upoznao da se u izvještajnom periodu povećao broj nasilničkih napada na povratnike i da je korupcija i dalje rasprostranjena.

Postoji još mnogo izazova koji se odnose na prilagođavanje evropskim i međunarodnim standardima, uključujući i one u oblasti demokratije, vladavine prava, ekonomije i socijalne politike.

Visoki predstavnik će svoj sljedeći redovni izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a predstaviti u maju 2024. godine.

Integralni tekst izvještaja visokog predstavnika dostupan je na web stranici www.ohr.int.

Izdvojeno