bdf.brcko@gmail.com

Da li je kriza vlasti u Brčko Distriktu bošnjačko pitanje, kako izjavljuje srpski predstavnici u parlamentarnoj većini

Komisija za budžet Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na osnovu Odluke skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine je  uspiješno realizovala javne rasprave o Prijedlogu budžet Brčkodistrikta BiH za 2024 godinu koji iznosi 398,9 miliona KM.

Predsjedavajući skupštinske Komisije za budžet Srđan Blažić rekao je da će, ukoliko to bude potrebno, biti organizovano još javnih rasprava o prijedlogu budžeta.

Blažić je rekao da se nada da će budžet biti usvojen na vrijeme, u skladu sa Statutom i Zakonom o budžetu Brčko distrikta BiH.

Većinu iz reda srpskog naroda predvodi SNSD sa četiri, PDP i Ujedinjena Srpska imaju po dva, a SDS jednog zastupnika. Poručuju da su stabilni i da ostaju zajedno do narednih lokalnih izbora.

Tim povodom su izjavili, SINIŠA MILIĆ, PREDSJEDNIK SKUPŠTINE BRČKO DISTRIKTA BIH (SNSD): Da li će biti promjena u broju poslanika koji čine skupštinsku većinu, u ovom trenutku je to najaktuelnije pitanje za predstavnike tzv. bošnjačkog bloka.

SINIŠA GOLIĆ, ZASTUPNIK U SKUPŠTINI BRČKO DISTRIKTA BIH (PDP): Ono što najviše zabrinjava ovakav odnos političkih snaga i broja poslanika koji čine vlast. Sa većim brojem poslanika sigurno bi se moglo raditi mnogo više i brže.

Teret odgovornosti prebacuju na predstavnike skupštinske većine iz reda bošnjačkog naroda koja trenutno broji pet zastupnika SBiH, SBB-a, NiP-a i SDP-a. Dva manje u odnosu na opoziciju sa pet zastupnika SDA i dva nezavisna zastupnika.

ZIJAD NIŠIĆ, GRADONAČELNIK BRČKO DISTRIKTA BIH (SBIH): Mislim da nije iznenađenje ako se neko iz grupe poslanika koji su u opoziciji opredijele da podrže ovaj budžet. Mislim da je on jako dobar i da nudi razvoj Brčko distrikta. 

ESED KADRIĆ, PREDSJEDNIK SDA BRČKO DISTRIKTA BIH:  Da gradonačelnik u najkraćem roku osigura parlamentarnu većinu, da razgovara sa opozicijom, da se osigura ili proširenje koalicije ili rekonstrukcija Vlade, ili će morati sam otići. Ja mislim da će se ovo drugo desiti.

U najsigurnijem položaju je HDZBiH koji ima tri skupštinska zastupnika, bez opozicije unutar svog naroda.

U ovom trenutnu nije poznat odgovor hoće li neko iz opozicije ipak podržati budžet za 2024 godinu i ostaje nepoznanica kako će na sve ovo reagovati pristalice Šemsudina Mehmedovića.

 

 

Izvor: InfoBrčko

 

Izdvojeno