bdf.brcko@gmail.com

Kako se odnosimo prema akademiku Muhamedu Filipoviću je nacionalna sramota!

Na sjednici Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo izglasano je da most kod Vijećnice dobije ime po Mustafi Mujezinoviću, bivšem načelniku, federalnom premijeru i ambasadoru.

Čast Mujezinoviću, i na stranu most kao most. Problem je naime u nečemu drugom.

Ranije se u javnosti pominjalo da bi ovaj most mogao dobiti ime po akademiku, rahmetli Muhamedu Filipoviću. Ta inicijativa je propala i jedino što je u cijeloj toj epizodi donekle i dobro, i što je ta inicijativa propala, je to što bi takvo “ukazivanje časti” Muhamedu Filipoviću, bilo nedostatno, spram zasluga koje akademik Filipović ima, piše portal Vijesti.

O njima kao dilemi, suvišno je i govoriti, jer svakom razumnom jasan je naučni i intelektualni doprinos Muhameda Filipovića bosanskohercegovačkom društvu. Profesor Filipović zaslužuje da se po njegovom imenu zovu u najmanju ruku, nacionalni instituti – kada bi ih imali – ulice, trgovi i tome slično.

Ono što očito ovom društvu nije jasno jeste doprinos Muhameda Filipovića našoj nacionalnoj stvari, i kada govorimo o državi i kada govorimo o nacionalnoj afirmaciji. Činjenica da to našem društvu do kraja nije jasno, naša je nacionalna sramota.

Muhamed Filipović prije više od 50 godina, zajedno sa drugim tada muslimanskim intelektualcima, poveo intelektualnu i političku borbu za afirmaciju bošnjačke nacije i države Bosne i Heregovine.

Bez te borbe, u Dejtonskom Ustavu stajalo bi na mjestu Bošnjaka, ime “musliman” za pripadnika naše nacije, a što razumije se nije nacionalna odrednica, a pitanje je da li bi bilo ikakve države bilo, da nije bilo ljudi i intelektualnih veličina, poput profesora Filipovića.

Ako je suditi po našem ukupnom društvenom odnosu prema ljudima koji su dali ogroman doprinos u razvoju države i naroda, jasno je da naša nacionalna sramota, a i sramota Sarajeva, nije slučajna, piše portal Vijesti.

Izdvojeno