bdf.brcko@gmail.com

Počinju NATO-ove nuklearne vojne vježbe u Europi. I na nebu iznad Hrvatske!

Zračne snage NATO saveza u ponedjeljak, 16. listopada, počinju redovitu godišnju vježbu Steadfast Noon nuklearnog odvraćanja u Europi, priopćio je Sjevernoatlantski savez. Održavat će se i na nebu iznad Hrvatske!

U vježbi, koja će se izvoditi iznad Italije, Hrvatske i Sredozemlja i trajat će do 26. listopada, sudjelovat će 60 zrakoplova različitih tipova, uključujući lovce-bombardere, izvidničke zrakoplove i tankere iz 13 zemalja NATO-a, kao i strateško zrakoplovstvo Sjedinjenih Država – bombarderi B-52H.

“Vježba će pomoći u osiguravanju pouzdanosti, učinkovitosti i sigurnosti našeg nuklearnog odvraćanja. Ovo šalje jasan signal da će NATO štititi i braniti sve saveznike.” – rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg .

Vježba će uključivati ​​operacije s lovcima-bombarderima sposobnim za nošenje nuklearnih bombi, ali koji neće biti opremljeni stvarnim naoružanjem.

Istodobno, savez ukazuje da vježbe nisu povezane s bilo kakvim aktualnim događajima u svijetu, održavat će se tisuću kilometara od ruskih granica.

Prošli je tjedan agencija AP izvijestila o ovim velikim nuklearnim vježbama,  kazavši kako je najava uslijedila nakon što je Rusija upozorila da će se povući iz sporazuma o globalnoj zabrani nuklearnih pokusa.

NATO-ova vježba “Steadfast Noon” održava se svake godine i traje otprilike tjedan dana. Uključuje borbene zrakoplove koji mogu nositi nuklearne bojeve glave, ali ne uključuje prave bombe. Konvencionalni mlažnjaci i zrakoplovi za nadzor i punjenje gorivom također u njima redovito sudjeluju.

Stoltenberg je kazao da će vježba pomoći u osiguravanju “vjerodostojnosti, učinkovitosti i sigurnosti našeg nuklearnog odvraćanja, te šalje jasnu poruku da će NATO štititi i braniti sve saveznike.”

 

Izdvojeno