bdf.brcko@gmail.com

Gradonačelnik Nišić ima podršku SNSD-a i HDZ-a

Nema kraja političkom previranju u Brčko distriktu BiH. Drugi put zahtjev: smjena gradonačelnika Zijada Nišića, kadra Stranke za BiH. Ovaj put inicijativu je najavilo pet zastupnika SDA i dva nezavisna. Uz Nišića stali su SNSD i HDZBiH.  Dakle, legitimno, a protiv volje zastupnika iz reda bošnjačkog naroda.

Čelni ljudi HDZBiH u Brčkom naglasili su da poštuju princip legitimnog predstavljanja naroda, ali da ne podržavaju okolnosti i način na koji se želi smijeniti aktuelni gradonačelnik, šest mjeseci nakon što je izabran, godinu prije lokalnih izbora. Uz njih stali su i zastupnici SNSD-a.

“Imamo dva zastupnika čiju pripadnost trenutačno ne možemo identificirati, pogotovo gospodina Iljazovića. Kada se prisjetimo u protekle tri godine koje je sve političke subjekte promijenio”, priča Anto Domić, dogradonačelnik Brčko distrikta BiH (HDZBiH).

“Pet mjeseci otkako djeluje gradonačelnik Nišić suviše je mali period da bi se izrekla jedva takva drastična sankcija kao što je razrješenje, a sve zbog promjene političke opcije”, kaže Siniša Milić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH (SNSD).

Kandidat za novog gradonačelnika bio je nezavisni zastupnik Abdulah Iljazović. Sada je najavljena nova inicijativa s kandidatom koji dolazi iz SDA.

„Potrudili su se da nađu dosta razloga, da li bili istiniti ili ne, kako se ne bi desila ova promjena, iako smo po njihovim pravilima uspjeli skupiti većinu u svom narodu. Dobio sam podršku od svog naroda. Međutim, HDZ je stao u odbranu dr. Nišića“, navodi Abdulah Iljazović, nezavisni zastupnik u Skupštini Brčko distrikta BiH.

„Nije dobro da većinsku volju Bošnjaka u Brčkom opstruira HDZ takvim odnosom i pristupom. HDZ je bio najveći zagovornik većinskog predstavljanja u parlamentu iz naroda. U ovom trenutku odstupa od tog principa i koalicionog sporazuma koji je još uvijek na snazi“, naglašava Esed Kadrić, predsjednik SDA Brčko distrikta BiH.

Kadrić je s pozicije gradonačelnika smijenjen prije šest mjeseci, a u toj smjeni učestvovao je i njegov današnji politički partner Iljazović, koji je tada prešao u SBiH, ali je ubrzo nakon toga izrazio nezadovoljstvo dinamikom rada svog stranačkog šefa, te je zajedno sa još jednim zastupnikom napustio stranku i koalirao sa SDA.

„Analizirao sam razloge kojima se rukovodila grupa poslanika. Da je to jedino lice i rad ove Vlade, to bi bilo dovoljno da gradonačelnik i Vlada podnesu kolektivnu ostavku i bez zahtjeva opozicije. Ipak se može komentirati da Vlada u tom periodu nije bila u stanju hibernacije“, izjavio je Zijad Nišić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH (SBiH).

U skupštinskoj većini na području Brčko distrikta trenutno participira pet bošnjačkih zastupnika. Većinu iz reda srpskog naroda čini deset zastupnika, dok tri zastupnika iz reda hrvatskog naroda u Skupštini dolaze iz HDZBiH.

federalna.ba

Izdvojeno