bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom povećan broj krađa za 57 posto

Kako bi očuvali sigurnost građana prvenstveno kada je riječ o provalama i krađama, brčanska Policija svakodnevno provodi aktivnosti na suzbijanju imovinskog kriminala na području Distrikta. U poređenju sa prošlom godinom zabilježeno je povećanje broja krivičnih djela krađe.

Preduzimanjem adekvatnih planskih mjera i radnji brčanska Policija tokom ove godine realizovala je nekoliko uspješnih akcija koje se odnose na borbu protiv imovinskog kriminala i traganju za počiniocima krivičnih djela. Dževida Hukičević, portparol brčanske Policija rekla je da je ove godine na području Distrikta zabilježeno značajno povećanje djela krađe.

„U prvih sedam mjeseci ove godine Policija Brčko distrikta zabilježila je ukupno 58 krivičnih djela krađa, 52 krivična djela teška krađa i osam krivičnih djela krađa u pokušaju. Prošle godine evidentirano je 37 krivičnih djela krađa, 64 djela teške krađe i pet djela krađa u pokušaju. U poređenju sa prošlom godinom za isti period zabilježeno je povećanje broja krivičnih djela krađa za 21 slučaj, odnosno za 57 posto, dok smanjenje bilježimo kod djela teška krađa za 12 slučajeva ili 19 posto“, rekla je Hukičević.

Da brčanska Policija efikasno obavlja svoj posao na terenu i svakodnevno radi na pronalasku počinilaca ovih krivičnih djela, Hukičević kaže da je pod nadzorom brčanskog Tužilaštva ove godine Policija realizovala operativnu akciju kodnog naziva „Tablice“.

„Akcija je provedena je s ciljem pronalaska počinalaca otuđenja registarskih tablica u sklopu koje je privedeno više osoba. Jedna osoba je dobrovoljno predala platnenu vreću sa ukupno 20 registarskih tablica, a izvršenim provjerama utvrđeno je da je 14 tablica otuđeno na području Distrikta sa 14 motornih vozila, dok je za dvije tablice utvrđeno da pripadaju registarskim područjima Tešnja i Bijeljine“, dodala je Hukičević.

Hukičević kaže da je u prvih sedam mjeseci okončano 15 slučajeva krivičnih djela teške krađe, a kada su u pitanju okončane istrage krivičnog djela krađa u ovoj godini okončane su istrage u ukupno 27 slučajeva.

Policija Brčko distrikta BiH konstantno preduzima mjere prevencije i represije prema osobama kao izvršiocima krivičnih djela, a trenutno stanje sigurnosti građana na području Distrikta brčanska Policija procjenjuje zadovoljavajućim.

 

 

(radiobrcko.ba)

Izdvojeno