bdf.brcko@gmail.com

Više od 10 mil KM za podsticaje poljoprivrednicima Brčko Distrikta

Brčko distrikt će u ovoj 2023. isplatiti više od 10 mil KM poticaja poljoprivrednicima. Odjeljenje za poljoprivredu Vlade BD je od početka godine zaprimilo 1.740 zahtjeva za novčane podrške u poljoprivrednoj proizvodnji. Po prvi put bit će osigurana novčana sredstva i za regresirano gorivo za biljne vrste proizvodnje.
Kako je potvrdio šef Odjeljenja za poljoprivredu, Milenko Ninković, u toku je obrada primljenih zahtjeva, a dio je već i isplaćen.
– Do sada je obrađeno više od 500 predmeta, a isplaćeno je ukupno 1,8 mil KM. Budžetom Distrikta za ovu godinu planirano je 9,9 mil KM za podsticaje u poljoprivredi i 500.000 KM za investicije – rekao je Ninković.
U rebalansu budžeta, kako je naveo, tražili su dodatnih 5 mil KM za podsticaje u poljoprivredi, ali im taj iznos nije odobren zbog nedovoljno raspoloživih sredstava, te im je obećano 3,1 mil KM, što će biti isti iznos kao i prethodne godine.
– Ono što je novo u ovoj godini jeste pomoć poljoprivrednim proizvođačima na način da dobiju regresirano gorivo za sve one koji se bave proizvodnjom biljnih vrsta. Za ovo regresirano gorivo svi oni koji se bave proizvodnjom biljnih kultura, moći će podnijeti zahtjev u ovom odjeljenju – naveo je Ninković.
Regresirano gorivo moći će dobiti svi koji se bave uzgojem biljnih kultura, a tu pripadaju voćari, ratari, povrtlari, te će nakon izlaska komisije na teren, ovi proizvođači moći dobiti 75 KM po hektru posađene biljne vrste.
Izvor: ekapija.com

Izdvojeno