bdf.brcko@gmail.com

Entiteti ignoriraju ustavnu poziciju Brčko Distrikta a lokalna vlast ne mari zbog toga???

Kako javljaju bh. mediji u Banjaluci će danas biti održana zajednička sjednica vlada RS i FBiH na kojoj će biti razmatrana aktuelna pitanja u vezi sa međusobnom saradnjom, te definisani pravci saradnje u narednom periodu.

Premijer RS Radovan Višković rekao je da će biti riječi o pitanjima važnim za oba entiteta s ciljem deblokade projekata i poboljšanja kvaliteta života stanovnika.

“Mislim da bi u narednom periodu trebali bar jednom u šest mjeseci da imamo sjednice dvije vlade. Ima mnogo pitanja koja su od interesa za građane jednog i drugog entiteta. Kada se dvije vlade usaglase oko jednog pitanja, onda bi Savjet miinistara BIH trebalo samo da realizuje dogovoreno”, smatra Višković.

Kaa su u pitanju ovakvi sastanci trebalo napomenuti da se ustavna struktura države BiH sastoji od dva entiteta, RS i Federacije BiH, i Brčko Distrikta BiH. Stoga bi se ova ustavna pozicija Brčko Distrikta BiH i praktično morala respektirati, pa bi na ovakve sjednice dvaju entitetskih vlada trebalo  pozivati i predstavnike Brčko Distrikta. No, očigledno da entiteti već dugo ignoriraju ovu ustavnu činjenicu, države BiH, zabavljena sobom, je i zaboravila na Distrikt, a lokalne vlast ne brinu za toga jer tako mogu raditi u Brčko Distriktu što im je volja.

 

Izdvojeno