Šta znači potpuno preuzimanje somborske fabrike i je li ostvaren konačni cilj, a šta to znači za razvoj Distrikta Brčko?

– Naš konačni cilj je ostvaren budući da je BIMAL Grupa sa sjedištem u Brčkom od preuzimanja većinskog paketa udjela BIMAL Sunca 2019. godine imala namjeru preuzeti fabriku u potpunosti. Za razvoj Brčko distrikta to znači da smo mi prva prehrambena industrija iz Brčkog koja je uspjela kupiti fabriku u Srbiji. Istovremeno, to za uljarsku industriju u Bosni i Hercegovini osigurava dalju stabilnost u budućnosti. Proširenje poslovanja u isto vrijeme daje zaposlenima mogućnost fluktuacije kadrova unutar BIMAL Grupe, te mogućnost zaposlenja na različitim lokacijama poslovanja – pojasnio je za Faktor Draško Bojić iz BIMAL-a Brčko.

BIMAL Grupa će proizvodnjom u dvije fabrike, u Brčkom i u Somboru, godišnje plasirati više od 250.000 tona poluproizvoda i gotovih proizvoda na domaća tržišta, kao i na svoja tradicionalna izvozna tržišta Turske i Bliskog istoka. Veći proizvodni kapaciteti znače i čvršću poziciju na tržištu Evropske unije, gdje BIMAL već izvozi svoje specijalne proizvode, kao i potpuno ostvarivanje potencijala izvoza na tržište jugoistočne Azije.