bdf.brcko@gmail.com

Hoće li u Brčkom biti postavljena spomen-ploča ubijenim civilima, Hajrudinu Muzuroviću i Huseinu Krši?

UDIK je uputio zahtjev za postavljanje spomen-ploče u Brčkom posvećene ubijenim civilima Hajrudinu Muzuroviću i Huseinu Krši, čija fotografija ubistva je obišla svijet

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) 25. maja uputilo je Skupštini Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, na ruke predstavnicima svih poslaničkih klubova, Inicijativu za postavljanje spomen-ploče Hajrudinu Muzuroviću i Huseinu Krši na zid Zanatskog centra u Brčkom.

Mjesto ubistva

”Obraćamo Vam se sa molbom da na narednoj sjednici Skupštine Brčko distrikta BiH stavite kao tačku dnevnog reda, a potom i da se kao poslanici Skupštine Brčko distrikta BiH izjasnite, podržite i izglasate inicijativu za postavljanje spomen-ploče ubijenim civilnim žrtvama rata Hajrudinu Muzuroviću i Huseinu Krši”, navedeno je u inicijativi.

Naglašeno je da spomen-ploča ubijenim civilima treba biti postavljena na zid Zanatskog centra u Brčkom, na mjestu gdje se dogodilo ubistvo. To je, kažu, naša moralna i politička dužnost.

Spomen-ploču moraju postaviti lokalne vlasti, da bude od svih građana/ki Brčko distrikta BiH, kaže Ćudić

”Hajrudin Muzurović i Husein Kršo su bili brčanski civili. Ubijeni su maja 1992. Na samom početku rata protiv BiH. Ubio ih je Goran Jelisić, osuđeni ratni zločinac pred Haškim tribunalom. Fotografije njihove egzekucije je snimio beogradski fotoreporter Bojan Stojanović. Slike ovog ubistva svjedočile su svijetu o etničkom čišćenju nesrpskog stanovništva u Brčkom. U istoj ulici ubijeni su i drugi Brčaci. No, njihova ubistva nisu zabilježena”, objasnili su iz UDIK-a.

Edvin Kanka Ćudić, koordinator UDIK-a, kaže da inicijativa ima za cilj da se spomen-pločom oda pošta nevino ubijenim Brčacima.

– Nadamo se da će poslanici imati dovoljno hrabrosti i saosjećajnosti da izglasaju ovu inicijativu. Da pokažu političku odgovornost i zrelost u razumijevanju ovog problema. Naročito jer su fotografije ubistva Hajrudina Muzurovića i Huseina Krše bile na naslovnicama svjetskih medija. Nadamo se da će to uraditi radi porodica ubijenih, radi nestalih Brčaka, ali i radi simboličnog duga prema svim nevino ubijenim tokom proteklog rata. Na kraju krajeva, prema građanima Brčkog koji tom ulicom svakodnevno prolaze, kaže Ćudić.

Dodaje da je to trebalo dosta ranije učiniti.

Obilježavanjem ovog mjesta sjećanja čuva se memorija na nevino ubijene Brčake, navedeno je u inicijativi

– No, neće biti kasno ni da se to mjesto sada obilježi. Vjerujemo u multietničnost Brčkog, ali i mogućnost zajedničkog dogovora između različitih etnija. Brčko je BiH u malom. Spomen-ploču moraju postaviti vlasti Brčko distrikta BiH. Nema svrhe da UDIK podiže spomen-ploču. To ne treba biti ploča koju je postavio UDIK. Nismo to htjeli učiniti ni za Kazane iako nam je i takav prijedlog bio nuđen, poručuje Ćudić.

Inicijativa je u prostorije Skupštine stigla, zaprimljena je 29. maja, a naredna sjednica Skupštine zakazana je za 7. juni. U najavi sjednice ne navodi se upućena inicijativa.

 

Izvor: oslobođenje.ba

Izdvojeno