bdf.brcko@gmail.com

Zabraniti pušenje i u Brčko Distriktu BiH?!

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini pozvala je vlasti Republike Srpske i Brčko distrikta da preduzmu korake za usvajanje zakona o kontroli duvana, tri dana nakon što je u Federaciji BiH započela primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duvana, duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Povodom današnjeg Svjetskog dana bez duvana, iz Delegacije EU su podsjetili da je konzumacija duvana najveći pojedinačni zdravstveni rizik koji se može izbjeći i najznačajniji uzrok prerane smrti u Evropskoj uniji i Bosni i Hercegovini.

“Ove godine Svjetski dan bez duvana simbolično dolazi samo tri dana nakon što je u jednom dijelu zemlje, u Federaciji Bosne i Hercegovine, započela primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duvana, duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje. Podstičemo vlasti, jednako kao i građane, da osiguraju pravilnu primjenu Zakona”, naveli su.

Istakli su da kontrola duvana zahtijeva napore u cijeloj zemlji, te da je neophodno ispunjavanje ove dugogodišnje preporuke EU.

“Sada sa kandidatskim statusom, javila se i obaveza daljeg usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU kako zemlja bude napredovala na evropskom putu. Za dobrobit bh. građana, a prvenstveno grupa koje su posebno osjetljive na duvanski dim, poput djece i osoba sa zdravstvenim problemima, pozivamo nadležne domaće vlasti da u skorijoj budućnosti usklade zakone o kontroli duvana sa zakonodavstvom EU”, poručili su iz Delegacije EU u BiH.

Izdvojeno